Breaking news

Alex Kroes vecht zijn schorsing door Ajax aan:  'Niet de meest verstandige koop'

Alex Kroes vecht zijn schorsing door Ajax aan: 'Niet de meest verstandige koop'

2 april - 09:40 Laatste update: 11:26
2

Alex Kroes is dinsdagochtend door Ajax geschorst als directeur. Kroes wordt ervan verdacht aandelen in de club te hebben gekocht in de Amsterdamse club met voorkennis van zijn aanstelling. Op LinkedIn reageert Kroes op zijn schorsing. 

Vlak voor zijn officiële benoeming eind juli heeft Kroes volgens de club ruim 17.000 Ajax-aandelen gekocht. Volgens juristen van de club heeft hij daarmee 'handel met voorwetenschap' gepleegd. Dit is een strafbaar feit. Ajax laat weten als beursgenoteerd bedrijf dergelijke wetsovertredingen niet te kunnen tolereren. Volgens rvc-voorzitter Michael van Praag is de positie van Alex Kroes dan ook niet langer houdbaar.

 Kroes schrijft in een reactie vlak voor zijn benoeming inderdaad 17.500 Ajax-aandelen te hebben gekocht. De overeenkomst met de club was toen volgens de directeur nog niet rond. Kroes deed de aankoop naar eigen zeggen omdat hij "vertrouwen had in de club" en wilde hiermee een positief signaal afgeven. Bij zijn benoeming zou hij de club er zelf op hebben gewezen dat hij een aandelenpakket in Ajax had en gevraagd hebben hoe hiermee om te gaan. Deze vraag is volgens Kroes tot op heden niet beantwoord.

De directeur is teleurgesteld dat de club zijn morele kompas in twijfelt trekt. "Het lijkt ons, nog steeds, veel verstandiger en in het belang van Ajax om gezamenlijk de kwestie in alle transparantie voor te leggen aan de Autoriteit Financiële Markten. De AFM kan dan onafhankelijk oordelen of ik al dan niet in strijd met de wet heb gehandeld en de zwaarte hiervan. Vanzelfsprekend zal ik daar de consequenties van dragen. De RvC kan daarna zelf nog bepalen welke volgende stappen zij in deze kwestie zou willen zetten. Dit heb ik zowel mondeling als op schrift aangegeven bij de RvC."

De directeur laat weten achteraf in te zien dat de aankoop niet de meest verstandige beslissing was. Hij eindigt met een spijtbetuiging: "Vanaf vandaag zal ik, met pijn in het hart, op afstand, bekijken wat er bij Ajax gebeurt."