Dit is waarom de ploeg van Israël de thuiswedstrijden juist in Hongarije afwerkt

Waarom Israël de thuiswedstrijden juist in Hongarije afwerkt
21 maart om 16:20

Israël speelt vanwege de oorlogssituatie met Palestina de thuiswedstrijden al enige tijd niet meer in eigen land. De nationale ploeg werkt donderdag de EK-play-off tegen IJsland af en speelt 'thuis' in Hongarije. Waarom speelt Israël uitgerekend in Hongarije de thuiswedstrijden? VoetbalNieuws.nl legt het uit. 

Dit is waarom Israël haar thuiswedstrijden in Hongarije speelt

Op de vraag waarom Israël niet in eigen land de thuiswedstrijden speelt, hoeft men niet lang na te denken. Het land is al jarenlang in conflict met Palestina en enkele maanden geleden leidde dat tot een oorlog. Een interessantere vraag is waarom Israël juist voor Hongarije heeft gekozen als thuisbasis van de nationale ploeg. Het heeft alles te maken met de politieke relatie tussen de twee landen. 

De regeringsleiders van de twee landen (Viktor Orbán (foto) en Benjamin Netanyahu) zijn al lange tijd politieke vrienden. Toen de oorlog uitbrak in Gaza, in oktober van vorig jaar, maakte Orbán meteen bekend dat de voetbalploeg van Israël welkom is in Hongarije. Israël speelde in november al tweemaal in Hongarije. Orbán zou een ware voetbalfanaat zijn en is al lange tijd bezig met propaganda voor Hongarije als 'meest vriendelijke Europese land voor joden'. 

"De goede band tussen Orbán en Netanyahu gaat ver terug. Niet alleen qua loopbaan hebben ze veel overeenkomsten, ook qua politiek lijken ze op elkaar, bijvoorbeeld in de omgang met de rechterlijke macht. Van alle Europese leiders is Orbán er een die het dichtst bij Israël staat", aldus correspondent Nasrah Hahiballah tegenover de NOS