Bruno Fernandes leerde van Bas Dost bij het nemen van penalty's

Van deze Nederlander keek Man U-aanvoerder Fernandes het nemen van penalty's af

21 maart om 11:51
Laatste update: 21 maart om 12:14

Bruno Fernandes staat bekend als een zekerheidje als het gaat om het scoren van penalty's. Dat heeft de Portugees te danken aan niemand minder dan Bas Dost. VoetbalNieuws.nl geeft meer informatie over dit opvallende verhaal.

In zijn tijd bij Manchester United heeft aanvoerder Bruno Fernandes zich in een mum van tijd bewezen als uitstekende strafschoppennemer. Niemand benutte meer penalty’s voor The Mancunians dan de Portugees (29). Dat komt naar eigen zeggen door een techniek die hij door de jaren heen heeft proberen te perfectioneren. "In mijn tijd bij Udinese stopte ik in mijn aanloop, zette ik nog twee stappen en raakte ik de bal", aldus de middenvelder tegenover A Bola. "Maar ik keek al veel eerder naar de doelman."

In zijn tijd bij Sampdoria gaf toenmalig trainer Salvatore Foti hem een tip. Fernandes moest één stap zetten na het stoppen en bij de laatste stap naar de doelman kijken. "Maar daar voelde ik me helemaal niet comfortabel bij. De balans van mijn lichaam was niet goed en ik zette mijn voet niet op de plek waar ik hem wilde hebben. Daardoor had ik ook geen tijd meer om naar de doelman te kijken."

Hoe hielp Dost Fernandes bij het nemen van strafschoppen?

Na zijn overstap naar Sporting Portugal kwam Fernandes Dost tegen. De middenvelder keek het nemen van penalty's af bij de spits. "Ik zag dat Dost het ook voor elkaar kreeg om bij zijn laatste stap nog naar de keeper te kijken. Bas had grotere benen dan ik en had precies de tijd om zijn linkervoet neer te zetten en zijn rechtervoet te laten zwaaien. Daardoor moest de doelman wel een beweging maken, anders zou hij er nooit meer bij kunnen."

"Ik heb toen goed gekeken naar hoe Bas dat deed. En hij gaf mij daar ook tips bij", vervolgt Fernandes. "Ik heb het geleerd bij Sampdoria, maar geoptimaliseerd bij Sporting aan de hand van Dost."