Opinie

'Ajax is FC Breed geworden, Feyenoord freewheelend naar de bekerfinale'

'Ajax is FC Breed geworden, Feyenoord freewheelend naar de bekerfinale'

11 maart - 07:45 Laatste update: 07:55

Nadat PSV vrijdagavond al van Go Ahead Eagles (0-1) wist te winnen, was het zondag de beurt aan Ajax en Feyenoord. De Amsterdammers zette de zoveelste misstap van het seizoen (2-2 tegen Fortuna) en zagen het gat met de top-vier groeien. In Rotterdam-Zuid werd er juist kinderlijk afgerekend met Heracles (3-0), waardoor de tweede plek in de Eredivsie niet meer lijkt worden weggegeven. Dit schrijven de ochtendkranten over de wedstrijden van Ajax en Feyenoord.

'Ajax is FC Breed'

Bij De Telegraaf neemt Valentijn Driessen geen blad voor de mond over het spel van Ajax. Afgelopen donderdag werd er nog met 0-0 gelijkgespeeld tegen Aston Villa, maar de analist kon zondag geen groter verschil zien tussen de Conference League-tegenstanders. Wie zondag tussen de wedstrijden van beide clubs zapten 'schrok zich een beroerte van het niveauverschil op alle vlakken: technisch, tactisch, intensiteit, individuele kwaliteiten, tempo, beleving en alles wat er nog meer valt te verzinnen', aldus Driessen. Ajax hoeft zich, ondanks de 0-4 nederlaag van Villa tegen Spurs, 'nu niet enige illusie maken voor de return van donderdag'. Op Brobbey en Taylor na, was het volgens Driessen 'één en al armoe' tegen Fortuna Sittard. 'Met duizend breedtepassjes kan je het spel niet maken, hoeveel je ook neertelt voor Henderson en Manssverk', aldus Driessen, die Ajax onderdompelde tot 'FC Breed'.

'Juichen voor de aartsrivaal'

Als het aan het Algemeen Dagblad ligt, dan heeft Ajax na het gelijkspel tegen Fortuna nog maar één doel over, namelijk het ontlopen van de play-offs voor Europees voetbal. 'Series zeges voor en na de winterstop deden de ver afgegleden topclub echter geloven dat Champions League-voetbal nog serieus tot de mogelijkheden behoorde', aldus het medium. Voor Ajax dreigt niet alleen de vierde plek uit beeld te raken, maar loopt het mogelijk ook plek vijf mis. Het AD voorziet dat een ongemakkelijk scenario voor alles wat Ajax is: juichen voor Feyenoord in de bekerfinale.

Volgens Willem van Hanegem is het 'bijna onvoorstelbaar dat zoveel mensen serieus het idee hadden dat Ajax na de winst tegen FC Utrecht en het gelijkspel tegen Aston Villa het lek wel boven had', zo schreef de legendarische oud-voetballer in zijn column bij het AD. De analist ziet Ajax vooral tegenhouden. 'Wat ik zie, is elf spelers die de slechte resultaten zo zat waren, dat ze alles gegeven hebben. Ajax is gaan beuken, niet gaan voetballen. Dat kan weleens wat resultaat opleveren, maar op de lange termijn moet het natuurlijk uit het voetbal komen. Zeker bij Ajax. Dan maakt spelen met één spits het er niet makkelijker op.

In het Noordhollands Dagblad staat de heldenrol van Brian Brobbey nog maar eens centraal. De aanvaller was niet fit genoeg om te starten, maar moest vanaf de bank zijn ploeg uiteindelijk nog naar een gelijkspel slepen. 'Ajax was allesbehalve dominant en attractief en zetten zichzelf voor schut', klonk het, doelend op een filmpje in rust met de tekst waarop dat wél te lezen viel. Een basisplaats voor Chuba Akpom werkte wederom niet goed uit. 'De Engelsman liet voor de zoveelste keer zien een prima invaller te zijn, maar niets in de basis te zoeken te hebben.'

'Freewheelend naar de bekerfinale'

'Voor Feyenoord betekende de ruststand dat het voor de pauze al had afgerekend met een opponent, een situatie waar Are Slot zo naar snakte in de periode dat de wedstrijden zich in sneltreinvaart opvolgden', tekent het AD op over de 3-0 overwinning van de Rotterdammers op Heracles. Het medium kaart het feit dat de Feyenoord-trainer in vergelijking met vorig jaar één punt meer wist te pakken veelvuldig aan. 'Het verschil is uiteraard dat PSV onder trainer Peter Bosz veel beter is dan onder Ruud van Nistelrooy, een straatlengte voorsprong heeft en normaal gesproken kampioen wordt.' De bekerfinale is wat naast de tweede plaats voor de Rotterdammers rest.

Iets wat bij De Telegraaf ook centraal staat. Het medium ziet een Feyenoord dat 'freewheelend' op weg naar de beker finale is en spreekt van een zakelijke overwinning op Heracles. Het sterke spel van de Rotterdamse buitenspelers kan rekenen op de nodige complimenten. 'De regerend kampioen, nog wel, ging fluitend de rust in', die na eindelijk weer eens een treffer van Santiago Gimenez. 'De Mexicaan begint langzaam weer los te komen', zo ziet de ochtendkrant.