Nieuws

Go Ahead mag dromen: wanneer speelden de Deventenaren voor het laatst in Europa?

Go Ahead mag dromen: wanneer speelden de Deventenaren voor het laatst in Europa?

2 maart - 22:09

Go Ahead Eagles staat door de overwinning op RKC Waalwijk momenteel op de vijfde plaats in de Eredivisie. De Deventenaren mogen daarom dromen van Europees voetbal. Speelden ze al eens in een Europees toernooi, en zo ja, wanneer deden ze dat voor het laatst? VoetbalNieuws.nl dook voor je in de geschiedenisboeken!

Go Ahead in de play-offs om Europees voetbal?

De Eagles mogen in ieder geval voor even genieten van de vijfde plaats. Morgen zou Ajax, dat het thuis opneemt tegen FC Utrecht, bij een zege namelijk weer over de ploeg van trainer René Hake heen kunnen. Een vijfde plaats kan aan het eind van het seizoen zomaar rechtstreeks Europees voetbal betekenen, als Feyenoord tweede wordt én de beker wint. In dat geval schuiven alle Europese tickets eentje door naar beneden, en gaat de nummer vijf automatisch de voorrondes van de Conference League in.

Go Ahead in de Europa League

Zevenmaal eerder speelde Go Ahead Eagles in Europa, voor het laatst in het seizoen 2015/2016. De Deventenaren degradeerden naar de Eerste Divisie, maar mochten door hun uitermate goede klassering in het UEFA Fair Play-klassement uitkomen in de eerste kwalificatieronde van de Europa League. De Conference League bestond destijds nog niet.

In de bloedhete zomer van 2015 trad Go Ahead aan tegen Ferencvaros. Geheel ongelukkig werd uitgerekend in die periode een deel van De Adelaarshorst verbouwd, waardoor de roodgelen niet in hun eigen stadion konden spelen. Voor de ‘thuiswedstrijd’ tegen de Hongaren werd daarom uitgeweken naar De Oude Meerdijk, de thuisbasis van FC Emmen. Go Ahead speelde in Emmen met 1-1 gelijk tegen Ferencvaros, maar ging uiteindelijk in Hongarije met 4-1 ten onder. Daardoor was het eerste Europese avontuur sinds 1984 snel ten einde.

In 1984, 1969, 1967 en 1966 speelden de Eagles in de zogenaamde Intertoto Cup. In 1966 werden de kwartfinales bereikt tegen Inter Bratislava uit Tsjechoslowakije. In 1965 speelde de club in de Europa Cup II tegen Celtic, en héél vroeger, in 1930, in de Coupe des Nations tegen AGC Bologna uit Italië en Ujpest FC uit Hongarije.