Nieuws

Nummer zes Ajax moet vrezen: zo werken de play-offs om Europees voetbal

Nummer zes Ajax moet vrezen: zo werken de play-offs om Europees voetbal

2 maart - 21:29

Door de overwinning van Go Ahead Eagles op RKC Waalwijk klommen de Deventenaren zaterdagavond over Ajax heen op de Eredivisie-ranglijst. De Amsterdammers staan momenteel zesde, een plek die aan het einde van het seizoen hoe dan ook uitwijst naar de play-offs om Europees voetbal. VoetbalNieuws.nl vertelt je hoe die in elkaar steken!

Europese tickets Nederland

In het Nederlandse profvoetbal zijn dit jaar zes Europese tickets te verdelen. De kampioen en de nummer twee gaan de groepsfase van de Champions League in, de nummer drie de voorronde. De nummer vier speelt in het voortoernooi van de Europa League, de bekerwinnaar automatisch in het hoofdtoernooi. Daarnaast ligt er, afhankelijk van wie de beker wint, een ticket voor de voorondes van de Conference League klaar voor de nummer vijf én eentje voor de nummers zes tot en met negen, die in dat geval een onderling mini-toernooi gaan spelen.

Welke clubs doen mee aan de play-offs om Europees voetbal?

Feyenoord, de huidige nummer twee, en NEC, de huidige nummer zeven, staan tegenover elkaar in de bekerfinale. Wanneer één van beide op de Europese plekken eindigt in de ranglijst, schuiven alle Europese plekken automatisch eentje door. Ter illustratie: op dit moment heeft Sparta Rotterdam, de nummer negen, dankzij de bekerprestaties van Feyenoord en NEC, recht op een ticket voor de play-offs om Europees voetbal.

Die play-offs vinden aan het einde van het seizoen plaats, wanneer alle 34 Eredivisie-wedstrijden zijn gespeeld. De vier ploegen strijden in twee halve finales, en één finale, allemaal over één duel, om één ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. Er is veel aan gelegen om vijfde te worden, omdat het rechtstreeks te vergeven ticket een plek in de derde voorronde betekent. Om de groepsfase van de Conference League te bereiken, hoef je dan dus een ronde minder te overleven.

Wanneer zijn de play-offs om Europees voetbal?

Op dit moment zijn Ajax, NEC (mits het de bekerfinale verliest), FC Utrecht en Sparta Rotterdam de deelnemers aan de play-offs. De halve finales vinden beide plaats op donderdag 23 mei, de finale op 26 mei. Er is daarbij geen sprake van een loting. De hoogst geklasseerde ploeg speelt thuis tegen de laagst geklasseerde, en de twee ploegen daar tussenin ook. In de finale speelt de hoogst geklasseerde ploeg ook thuis.