Oranje Vrouwen kansloos tegen Spanje, maar houden hoop op Olympisch ticket

23 februari - 22:54 Laatste update: 23:01

Nederland is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de Nations League. In Sevilla bleek Spanje een maatje te groot en werd met 3-0 verloren door de Oranje Leeuwinnen. Komende woensdag heeft het team van Andries Jonker kans om zich alsnog te plaatsen voor de Olympische Spelen. Er zal dan gewonnen moeten worden van Duitsland in de troostfinale.

Jonker had tegen de Spanjaarden de beschikking over Vivian Miedema. De topscoorder allertijden van Oranje leek niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen, maar kon toch starten in de basiself. Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat Spanje een geduchte tegenstander zou worden. Na negen minuten kregen de Spanjaarden de eerste grote kans van de wedstrijd. Dat was het startschot voor meerdere mogelijkheden voor La Roja. Daphne van Domselaar wist een aantal keer knap redding te brengen en hield de Leeuwinnen daarmee in de wedstrijd.

Toch was het in de 41ste minuut raak voor Spanje door het doelpunt van Jenni Hermoso. De Spaanse aanvalster kon gemakkelijk doorlopen en de bal in het doel tikken. Op slag van rust moest Oranje het opnieuw ontgelden. Caitlin Dijkstra liet haar tegenstandster gemakkelijk lopen. De bal werd door Altana Bonmati vervolgens hoog in het doel gewerkt. Hierdoor ging Nederland met een 2-0 achterstand de rust in.

Miedema bleef na de rust in de kleedkamer achter. Zij werd vervangen door Damaris Egurrola. Nederland kwam sterker uit de kleedkamer. Het tempo van de wedstrijd lag wel een stuk lager dan voor de rust. Nog altijd voetbalden de Oranje Leeuwinnen weinig kansen bij elkaar. Met de wissels van Dominique Janssen en Lineth Beerensteyn liet Jonker blijken zich al op woensdag te gaan richten, dan neemt de ploeg het in de troostfinale op tegen Duitsland.

Ona Batlle frommelde het derde Spaanse doelpunt binnen in de 77ste minuut. De VAR keek nog even of er sprake was van een handsbal, maar al snel liet de arbiter de wedstrijd doorgaan. Oranje kwam met 3-0 achter tegen de Spanjaarden. Na het derde doelpunt kabbelde de wedstrijd voort. De Leeuwinnen leken hun krachten te gaan sparen voor komende woensdag. Ook Spanje nam wat gas terug in de wedstrijd. Er waren beide kanten nog een aantal kleine kansen, maar de wedstrijd eindigde in een 3-0 zege voor Spanje.

Als gastland van de Spelen is Frankrijk al verzekerd van een ticket. Als de Fransen winnen van Duitsland, dan is er dus woensdag bij de troostfinale in Heerenveen nog een Olympisch ticket te verdelen. De Oranje Leeuwinnen moeten dan winnen van de Oosterburen om bij de Olympische Spelen in Parijs in actie te komen.