Nieuws

Ajax moet aan de bak: zo verliep de vorige ontmoeting op bezoek bij Aston Villa

Ajax moet aan de bak: zo verliep de vorige ontmoeting op bezoek bij Aston Villa

14 maart - 10:45 Laatste update: 10:45

Het is tijd voor de return in de achtste finales van de Conference League. In eigen huis hield Ajax Aston Villa op een 0-0 gelijkspel, maar kunnen de Amsterdammers het klusje klaren in Birmingham. Hoe verliep de vorige ontmoeting van Ajax op Villa Park en hoe doen de Amsterdammers het tegen Engelse tegenstanders? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Met twee rode kaarten en nul doelpunten was er genoeg om over na te praten na de heenwedstrijd van Ajax tegen Aston Villa. De ploeg van John van 't Schip werd geloofd over het spel, maar moeten nog wel het karwei zien af te maken in Engeland. Eerder speelde beide ploegen ook al tegen elkaar op Villa Park, dat is alweer vijftien jaar geleden. Hoe verliep die ontmoeting?

Hoe verliep de vorige ontmoeting tussen Ajax en Aston Villa?

Op 23 oktober 2008 stonden beide ploegen ook al eens tegenover elkaar. In het UEFA Cup-toernooi van het seizoen 2008/2009 werden de Amsterdammers bij Aston Villa in de groepsfase ingedeeld. Eerst versloeg Ajax het Servische Borac Čačak, om vervolgens met Aston Villa, HSV Hamburg, MŠK Žilina en Slavia Praag in de poulefase terecht te komen. Omdat er vijf ploegen in één groep zaten speelde elke club maar één keer tegen elkaar. Het openingsduel van groep F was Aston Villa - Ajax. In Birmingham verloor Ajax met 2-1.

Alle drie de doelpunten vielen al in de eerste helft en na acht minuten keek Ajax al tegen een achterstand aan. De Deen Martin Laursen zette zijn ploeg op voorsprong, maar na 22 minuten zette Thomas Vermaelen Ajax weer naast de Engelsen op Villa Park. De beslissing zou komen door een treffer van Gareth Barry. Het zou de enige wedstrijd zijn die de ploeg van Marco van Basten zou verliezen, want de duels tegen Žilina en HSV werden gewonnen. Op de laatste speeldag werd er wel tegen Slavia Praag gelijkgespeeld. Saillant detail aan het seizoen 2008/2009 van Ajax is dat van 't Schip het stokje overnam als interim-trainer van Marco van Basten, in Engeland zat hij nog op de bank als assistent. In de UEFA Cup werden de Amsterdammers uiteindelijk uitgeschakeld na verlenging tegen Olympique Marseille.

Hoe doet Ajax het tegen Engelse tegenstanders?

Ajax en Engelse tegenstanders is niet een gelukkig huwelijk. De Amsterdammers speelden achttien Europese thuiswedstrijden en daarvan werden er slechts zes gewonnen. Drue keer eindigde het duel in een gelijkspel en er werd negen keer verloren. Eerder dit seizoen nam Ajax het in de groepsfase van de Europa League nog op tegen Brighton Hove & Albion, maar beide keren werd er met 2-0 verloren. Ook de seizoenen daarvoor moest genoegen genomen worden met een nederlaag. Liverpool won viermaal in de Champions League, Chelsea speelde één keer gelijk en won in Amsterdam en na een spectaculaire comeback maakte Lucas Moura een einde aan alle hoop van de Amsterdammers om de finale van het miljoenenbal te halen.

Christian Eriksen na het scoren tegen Manchester City.
Christian Eriksen na het scoren tegen Manchester City.

Voor de laatste overwinning van Ajax in de Champions League op een Engelse opponent moet men teruggaan naar het seizoen 2012/2013. In de groepsfase van de Champions League speelden de Amsterdammers tegen Manchester City. Op 24 oktober 2012 won Ajax in de Johan Cruijff Arena met 3-1 van The Citizens. Doelpunten kwamen op naam van Siem de Jong, Christian Eriksen en Niklas Moisander. Dat seizoen eindigde Manchester City onder Ajax in de poule en dus gingen de Amsterdammers verder naar de Europa League. Steaua Boekarest werd vervolgens ook het eindpunt van dat avontuur, want de Roemenen bekerde verder na een overwinning met strafschoppen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!