Breaking news

Ajax dankt Taylor en komt na verlenging als sterkste uit bizarre strijd met Bodø

Ajax dankt Taylor en komt na verlenging als sterkste uit bizarre strijd met Bodø

22 februari - 21:20 Laatste update: 21:34
1

Hoe ze het deden deden ze het, maar Ajax heeft de achtste finales van de Conference League bereikt. Een tiental Amsterdammers won na verlenging van een ander tiental van FK Bodø/Glimt (1-2).

John van ‘t Schip kreeg voorafgaand aan het duel een tegenvaller te verwerken. Jordan Henderson was niet fit genoeg om te spelen en zat daarom op de tribune. Daarnaast was er nog een andere opvallende wijziging in de basiself. Kenneth Taylor moest plaatsnemen voor Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic. Dat werd door Van ‘t Schip uitgelegd als 'een defensieve wijziging'. 

Dat Ajax op papier verdedigender speelde, werd al snel duidelijk in het wedstrijdbeeld. De Amsterdammers lieten het initiatief aan de Noorse ploeg. Die kregen al snel in de wedstrijd de eerste mogelijkheden, maar Diant Ramaj hield zijn team op de been. Het spel van de Amsterdammers hield niet over en er lukte weinig. Toch was de eerste kans meteen raak. Na 34 minuten kon Steven Berghuis de bal vrij uithalen in het strafschopgebied en bracht de Amsterdammers op voorsprong. Het verliep echter niet allemaal op rozen voor Ajax, want Brian Brobbey kon door een blessure niet verder. Hij moest al voor de rust vervangen worden door Chuba Akpom.

Waar het voor Ajax nog mee zat in de eerste helft, zat het direct tegen in de tweede. Josip Sutalo haalde op ongelukkige wijze de doorgebroken Hakon Evjen neer en na raadplegen van de VAR werd er uiteindelijk rood getrokken. Twee minuten later kwam de videoscheidsrechter weer in actie, ditmaal leek het te gaan om een handsbal van Borna Sosa. De VAR oordeelde echter dat doelman Ramaj werd gehinderd, waardoor Ajax een vrije trap mocht nemen. In de daaropvolgende tien minuten bleef Bodø de bovenliggende partij en raakte tot twee keer toe de lat.

Gelukkig voor Ajax was het ook Bodø dat niet veel later met tien man verder moest. Albert Grønbæk, de Noor die een week eerder nog als beul fungeerde in de Johan Cruijff ArenA, kreeg een oliedomme gele kaart en moest van het veld. Ondanks dat het tien tegen tien was, kreeg Ajax zo’n tien minuten voor tijd een tegenvaller te verwerken. Patrick Berg liet Ramaj met een bekeken schuiver kansloos en zette de stand daarmee op 1-1. Het slotakkoord kwam op naam van Bodø. In twee instanties werd de bal via de onderkant van de lat achter Ramaj gewerkt, maar Jens Hauge stond buitenspel en dat betekende verlengen.

In de verlenging waren de kansen spaarzaam, maar de krachten niet. Aan beide kanten werd er veel gewisseld. Voor Ajax betekende dat invalbeurten voor, Taylor Sivert Mannsverk en Julian Rijkhoff. Het slotakkkoord kwam op naam van de ingevallen Taylor. De tot twee keer toe uitgefloten Ajacied rondde een aanval af en bezegelde daarmee de zege voor de Amsterdammers, ondanks een Noors schot op de lat in de blessuretijd van de verlenging. Het betekent dat Ajax voor de achtste finales van de Conference League is geplaatst.