Welke clubs zijn nog actief in de UEFA Youth League?

Wie wordt de opvolger van AZ: dit is het speelschema van de UEFA Youth League

19 april om 11:10
Laatste update: 19 april om 11:10

Ook het Europese toernooi voor de grootste talenten gaat richting het einde. AZ schreef vorig jaar geschiedenis door als eerste Nederlandse club het toernooi op zijn naam te schrijven, maar de titel prolongeren gaat niet lukken. Welke clubs zijn nog in de race en wat is het speelschema? VoetbalNieuws.nl legt het je uit.

De UEFA Youth League is de Champions League voor teams onder 19 jaar en is in het seizoen 2013/14 geïntroduceerd. Dit jeugdtoernooi volgt dezelfde opzet en speeldata als de reguliere Champions League. Dat houdt in dat alle 32 clubs die deelnemen aan de groepsfase van de reguliere competitie ook vertegenwoordigd zijn in de Youth League. Het eerste elftal van AZ neemt niet deel aan de Champions League, maar heeft toch heeft de onder 19 toegang tot de Youth League. Dit komt doordat het hoogste jeugdteam, AZ Onder 18, kampioen is geworden en in het najaar het zogeheten 'Domestic Champions Path' heeft doorlopen.

Titelverdediger AZ werd door FC Porto uitgeschakeld in een strafschoppenserie. De Portugezen denderden in de kwartfinales ook over verassing FSV Mainz 05 heen en staan daarmee in de halve finales. Bayern München versloeg Feyenoord in de eerste knock-out ronde, maar moest zelf het hoofd buigen voor Olympiacos. Verder ontbreken de echt grote namen bij de laatste vier. AC Milan versloeg Real Madrid in een titanenstrijd na strafschoppen, maar aan de andere kant van het schema was FC Nantes te sterk voor FC Kopenhagen.

Hoe ziet het resterende speelschema van de Youth League eruit?

Vrijdag 19 april:

14.00 uur: Olympiacos - FC Nantes

18.00 uur: FC Porto - AC Milan

Wanneer is de finale en waar worden de duels gespeeld?

In de Youth League worden de halve finales en finale allemaal op dezelfde locatie gespeeld. Wanneer de halve finales voor de deur staan worden de overgebleven vier clubs uitgenodigd op het Colovray Sports Centre. Dat complex is eigendom van de Zwitserse club Nyon, maar is tevens ook tegenover het hoofdkantoor van de UEFA. De twee teams die de finale halen zullen het gehele weekend in Zwitserland blijven, want de finale zal op maandag 22 april gespeeld worden. FC Porto is de enige club die het toernooi al eerder wist te winnen, terwijl geen van de andere halve finalisten ooit de finale haalde.

Waar zijn de halve finales en finale te zien?

Allebei de halve finales en ook de finale zullen uitgezonden worden. De wedstrijden zullen in zijn volledigheid te volgen zijn via de streamingsdienst van de UEFA. Op UEFA.tv zal vanaf de aftrap tot het laatste fluitsignaal de strijd om de Youth League te zien zijn. Ook de finale die om 18.00 uur start op maandag 22 april is op die locatie te zien.