Wie is Pepijn Lijnders?

Wie is Pepijn Lijnders, de assistent van Jürgen Klopp die vertrekt bij Liverpool?

18 april om 17:12
Laatste update: 18 april om 17:12

Volgens Fabrizio Romano staat Pepijn Lijnders op een shortlist van mogelijke nieuwe coaches van Ajax. De 41-jarige Nederlander was geruime tijd de assistent van Jürgen Klopp bij Liverpool en heeft veel successen meegemaakt bij The Reds. Naast Ajax zou ook Besiktas serieuze interesse hebben in de diensten van Lijnders. Wie is deze Nederlander? VoetbalNieuws.nl stelt hem aan je voor.

Lijnders als jeugdtrainer

Lijnders is momenteel 41 jaar oud, werd geboren in het Limburgse Broekhuizen en raakte al vroeg geïnteresseerd in het voetbal. Na zijn studie aan het CIOS kreeg hij de kans om in 2002 stage te lopen bij PSV. Nadat hij was afgestudeerd, ging hij aan de slag bij de club en begon hij met het trainen van de C- en D-jeugd, waar hij zijn vaardigheden als techniektrainer ontwikkelde.

In 2007 besloot Lijnders een sprong te wagen en vertrok hij naar Portugal voor een nieuw avontuur als jeugdtrainer bij FC Porto. Acht jaar lang werkte hij aan zijn kennis en ervaring, voordat hij in 2015 naar Liverpool FC ging. Daar begon hij als jeugdtrainer en zette hij zijn passie in voor de ontwikkeling van jong talent.

Avontuur als assistent bij Liverpool

Na enkele maanden bij Liverpool te hebben gewerkt, werd Pepijn Lijnders op aanbeveling van hoofdtrainer Brendan Rodgers gepromoveerd tot assistent-trainer van het eerste elftal. Toen Rodgers in oktober 2015 vertrok, belandde Lijnders onder de vleugels van de Duitse trainer Jürgen Klopp. Hier bouwde hij niet alleen een goede werkrelatie op, maar groeide hij ook door tot eerste assistent. In de zomer van 2017 toonden verschillende Nederlandse voetbalclubs, waaronder Go Ahead Eagles, interesse om Lijnders als hoofdtrainer aan te stellen. Echter koos Lijnders ervoor Klopp trouw te blijven en besloot hij eerst in Wales zijn hoogste trainersdiploma te behalen voordat hij verdere stappen zou ondernemen.

Lijnders als Hoofdtrainer van NEC

Op 2 januari 2018 onthulde NEC dat Lijnders werd aangesteld als hoofdtrainer. Hij nam de rol over van Peter Hyballa, die ruim een half jaar eerder was ontslagen. Lijnders ondertekende een contract voor anderhalf jaar. Op 17 mei werd Lijnders echter ontslagen door de Nijmegenaren, nadat het team in de play-offs om promotie was uitgeschakeld door FC Emmen.

Terugkeer naar Liverpool

Op 5 juni 2018 keerde Lijnders terug naar Liverpool, waar hij opnieuw aan de slag ging als assistent van Jürgen Klopp. De vruchten van zijn werk werden zichtbaar in 2019, toen Liverpool de Champions League won en een jaar later voor het eerst sinds dertig jaar weer kampioen werd van Engeland. Daarnaast wisten Lijnders en Klopp gedurende hun samenwerking ook de FIFA Club World Cup, de UEFA Super Cup, de FA Cup, de League Cup en de Community Shield te winnen.

Lijnders in beeld bij Ajax en Besiktas

Anno 2024 geldt Lijnders als een mogelijke kandidaat voor de trainersvacature bij Ajax. Eerder dat jaar had hij immers, net als Klopp, te kennen gegeven dat hij aan het einde van het seizoen zal gaan vertrekken bij Liverpool. Fabrizio Romano meldde op 27 maart dat Lijnders op een shortlist zou staan, als mogelijke opvolger van John van 't Schip. De interim-coach staat momenteel nog aan het roer in Amsterdam, maar keert naar verwachting terug in het technische management van de club. De naam van Lijnders is ook gevallen in Turkije. Besiktas zit op het vinkentouw en wil de Nederlander graag aanstellen als de vervanger van Fernando Santos.