Nieuws

Sterspeler Salah naar de Afrika Cup: dit gaat Liverpool missen de komende maanden

Sterspeler Salah naar de Afrika Cup: dit gaat Liverpool missen de komende maanden

2 januari - 13:02 Laatste update: 13:10

Mohamed Salah is één van de beste voetballers ter wereld. De Egyptenaar is wederom bezig aan een grandioos seizoen, maar zal de komende maanden afreizen naar de Afrika Cup. Wat gaan The Reds missen? Voetbalnieuws legt het voor je uit.

Salah behoort al jaren tot de wereldtop. De afgelopen seizoen wist de Egyptenaar kampioen te worden en de Champions League te winnen, maar zag hij zijn mede aanvallers Roberto Firmino en Sadio Mané vertrekken. De last ligt nu bijna volledig op zijn schouders en het was de vraag of hij dat aan zou kunnen.

Wat zeggen de statistieken?

En of Salah het aan kan. Liverpool staat bovenaan in de Premier League en vanzelfsprekend is voetbal een teamsport. Echter wijzen de cijfers iets anders aan. In 51 procent van de doelpunten was Salah direct betrokken. Het doelpunt kwam dus op zijn naam, of hij gaf de assists. Daarnaast is Salah de enige speler in 2023 die vijftien of meer doelpunten wist te maken (24) en ook nog eens vijftien of meer assists gaf (15). Daarnaast was de Egyptenaar de eerste speler die dat voor elkaar kreeg in de Premier League sinds Thierry Henry in 2003.

De laatste weken breekt de aanvaller echter ook de records. Salah is nu de nummer tien op de topscorerslijst aller tijden in de Premier League met 153 doelpunten. Ook is de Egyptenaar pas de vierde Liverpool-speler die meer dan 150 doelpunten wist te scoren voor de club in de Premier League en is zijn totaal voor The Reds deze maand over de 200 geschoten.

Wat zeggen de overige cijfers dit seizoen?

Salah mag zich momenteel, samen met Erling Haaland, topscorer van de Premier League noemen met veertien doelpunten. Ook gaf de Liverpool-aanvaller samen met Ollie Watkins de meeste assist (8). Enkel Dominic Solanke schoot dit seizoen vaker richting doel (70) dan Salah (65). 33 daarvan gingen op doel en 21.5 procent werd omgezet in een doelpunt door de Liverpool-ster.

Salah wist meer grote kansen te creëren dan iedere andere aanvaller in de Premier League. Zelfs Martin Odegaard, de spelmaker van Arsenal, creëerde 'slechts' zeven grote kansen terwijl Salah op zeventien staat. Bernardo Silva van Manchester City slechts negen en nummer drie op de assistlijst Pedro Neto, vijf. Bij Liverpool zal men hopen dat Egypte niet tot de finale komt en dat de steraanvaller spoedig weer aan spelen toe komt op Anfield.