In deze stadions wordt er gevoetbald tijdens de Olympische Spelen in Parijs

In deze stadions wordt er gevoetbald tijdens de Olympische Spelen in Parijs
1 januari om 13:01

De gehele sportwereld zal in 2024 uitkijken naar de Olympische Spelen, die deze keer plaatsvinden in Parijs. In welke stadions worden de voetbalwedstrijden eigenlijk gespeeld? VoetbalNieuws zet ze voor je op een rijtje.

Het Olympische voetbaltoernooi begint voor de mannen op woensdag 24 juli, voor de vrouwen op donderdag 25 juli. Dat is een paar dagen eerder dan de officiële opening van de Spelen op 26 juli. De mannenfinale is op vrijdag 9 augustus, die voor de vrouwen op zaterdag 10 augustus.

Parc des Princes, Parijs

Beide finales zullen worden gespeeld in het Parc des Princes in Parijs, de thuishaven van de plaatselijke Paris Saint-Germain. Met zijn iconische betonnen kolommen op het dak, is dit stadion één van de belangrijkste sportlocaties van Frankrijk. Het Parc des Princes biedt plaats aan ongeveer 47.000 toeschouwers.

Parc des Princes in Parijs van PSG is een stadion tijdens de Olympische Spelen

Stade Vélodrome, Marseille

Het grootste stadion van het toernooi is het Stade Vélodrome in Marseille. Het stadion van Olympique Marseille is de op één na grootste van heel Frankrijk. Alleen in het Stade de France passen meer mensen dan in het pas gerenoveerde hoogstandje aan de zuidkust. In het Stade Vélodrome is namelijk plek voor 67.000 toescchouwers.

Het Stade Vélodrome in Marseille is een stadion tijdens de Olympische Spelen

Groupama Stadium, Lyon

Uiteraard is ook Lyon van de partij. Het Stade de Lyon, dat plaats biedt aan een kleine 60.000 toeschouwers, was in 2019 al gastheer van de WK-finale voor vrouwen. Nu mag het dus ook een aantal wedstrijden tijdens de Olympische Spelen faciliteren. Het stadion van Olympique Lyon is de derde grootste van Frankrijk en wordt door de organisatie omschreven als ultramodern en multifunctioneel.

Het Groupama Stadium in Lyon is een stadion tijdens de Olympische Spelen

Matmut Atlantique, Bordeaux

Ultramodern is het stadion van Girondins de Bordeaux ook zeker. De ploeg uit het donkerblauw speelde jarenlang in de Ligue 1, maar moet ondertussen een niveautje lager zijn sporen verdienen. Dat geldt niet voor het Nouveau Stade de Bordeaux, dat officieel de Matmut Atlantique heet. In 2016 was het al gastheer van een kwartfinale op het EK, nu mag het ook tijdens de Olympische Spelen haar sfeer tonen. In dit in 2015 geopende stadion kunnen 42.000 mensen genieten van een voetbalwedstrijd.

Het Matmut Atlantique in Bordeaux is een stadion tijdens de Olympische Spelen van 2024

Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne

We bouwen langzaamaan af en komen uit in de regio Loire, waar het stadion van Saint-Étienne staat. Met tien Franse landstitels ligt een enorm rijke historie in het Stade Geoffroy-Guichard, dat stamt uit 1930. De 'Chaudron' is een paar keer gerenoveerd en een prima stek om tijdens de Olympische Spelen een voetbalwedstrijd te faciliteren.

Het Stade Geoffroy-Guichard in Saint-Étienne is een stadion tijdens de Olympische Spelen van 2024

Allianz Riviera, Nice

Net als voorgaande stadions was ook het Stade de Nice gastheer van een aantal wedstrijden tijdens het EK in 2016. Acht jaar later mag het als bedankje aan Parijs ook een aantal wedstrijden tijdens de Olympische Spelen naar de stad aan de Côte d'Azur halen. In dit in 2013 geopende stadion kunnen 36.000 mensen.

De Allianz Riviera in Nice is een stadion tijdens de Olympische Spelen

Stade de la Beaujoire, Nantes

Het kleinste, maar zeker niet het minste stadion van het toernooi, is het Stade de la Beaujoire in Nantes. Hier hebben de toeschouwers sinds 1984 de prestaties van de plaatselijke FC Nantes kunnen zien, dat in geelgroene kleuren speelt. Met 35.000 plekken zal het ook tijdens de Olympische Spelen een kookpunt van voetbal zijn.

het stade de la beaujoire in Nantes is een stadion tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs