Zo presteerde Real Madrid onder Ancelotti

Ancelotti-tijdperk in Madrid: zo presteerde Real onder de Italiaan tot nu toe

29 december 2023 om 13:40
Laatste update: 29 december 2023 om 13:40

Carlo Ancelotti lijkt toch zijn contract bij Real Madrid te gaan verlengen. De Italiaanse oefenmeester keerde in de zomer van 2021 terug bij De Koninklijke, waar hij tussen 2013 en 2015 ook al eens aan het roer staat. VoetbalNieuws neemt het Ancelotti-tijdperk in Madrid met je door!

Ancelotti naar Real Madrid

Na het vertrek van José Mourinho in 2013 bij Real Madrid moet Ancelotti de Portugees doen vergeten. Ancelotti stelde de legendarische Zinédine Zidane aan als zijn assistent-trainer. De oud-voetballer zou later ook als trainer van Real veel successen boeken. Na de vertrekken van Gonzalo Higuaín en Mesut Özil moest Ancelotti op zoek naar een nieuwe Galáctico. Dat werd Gareth Bale, die voor een recordbedrag van 105 miljoen overkwam van Tottenham. Zo was de dodelijke aanval van 'BBC' geboren. Samen met Karim Benzema en Cristiano Ronaldo moest Bale voor de doelpunten gaan zorgen. In zijn eerste seizoen slaagde Ancelotti er niet in om kampioen van Spanje te worden, waar het zelfs op een derde plek achter aartsrivalen Atlético Madrid en FC Barcelona eindigde. Toch wist Real zich wel tot bekerwinnaar van Spanje te kronen en had het op internationaal niveau succes. Na een knotsgekke finale in de Champions League was het namelijk te sterk voor stadsgenoot Atlético. Het betekende voor Ancelotti de benoeming tot Wereldclubtrainer van het jaar, de prijs die hij in 2006 ook al als oefenmeester van AC Milan kreeg.

Gareth Bale wordt gepresenteerd bij Real Madrid.
Gareth Bale wordt gepresenteerd bij Real Madrid.

In zijn tweede seizoen raakte Ancelotti ook Ángel Di María kwijt, maar haalde daar James Rodríguez voor terug. Het seizoen kende op de WK-titel na weinig successen. Zo werd Real in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door Juventus en eindigde het in de competitie met twee punten achter landskampioen FC Barcelona. Het betekende voor Ancelotti een einde aan zijn eerste tijdperk in Madrid.

Ancelotti terug bij Real Madrid

Na periodes bij Bayern München, Napoli en Everton keerde Ancelotti in 2021 terug bij Real Madrid. In zijn eerste seizoen terug won Ancelotti direct de binnenlandse supercup en werd het landskampioen, waardoor hij de eerste trainer werd dit flikte in de vijf grootste competities van Europa. Daarnaast werd ook de Champions League weer veroverd en kroonde Real zich later tot winnaar van de UEFA Super Cup en het WK voor Clubs. In zijn tweede seizoen terug won Real ook nog eens de Spaanse beker. Lang was het onzeker of Ancelotti ook na het seizoen 2023/24 nog aan het roer zou staan in Madrid, waar hij namelijk bondscoach van Brazilië kon gaan worden. Nu lijkt de Italiaan echter zijn contract bij Real te gaan verlengen.