Kuyt spreekt voor het eerst in België, bij welke Nederlandse club was hij actief?

Kuyt spreekt voor het eerst in België, bij welke Nederlandse club was hij actief?
3 januari om 20:30
Laatste update: 3 januari om 20:30

Dirk Kuyt is de nieuwe trainer van het Belgische Beerschot. Tijdens zijn eerste persconferentie ging hij verder in op zijn nieuwe baan. Eerder werd Kuyt ook al in verband gebracht met andere clubs. Waar was Kuyt eigenlijk trainer in Nederland en hoe verliep zijn trainerscarrière? VoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

Tijdens zijn eerste persconferentie als kersverse hoofdcoach van Beerschot dook Kuyt wat dieper in zijn overstap. "De uitdaging voor mij is duidelijk", begon hij zijn persconferentie doelend op promotie naar het hoogste niveau in België. "Dat wordt moeilijk. Maar ik denk dat het mogelijk is. Ik was op mijn eerste trainingsdag alvast aangenaam verrast met het enthousiasme en de positiviteit van de spelers." Ook wilde hij nog even terugkijken op zijn eerdere klus bij ADO Den Haag. "Nee, ik bekijk het altijd positief. Mijn eerste baan als hoofdtrainer bij ADO Den Haag is misschien slecht verlopen, maar ik heb er wel heel veel uit geleerd. Ook in de jaren daarvoor, onder andere bij de jeugd van Feyenoord, heb ik veel opgestoken. Nu ben ik ervan overtuigd dat Beerschot de juiste volgende stap is. Een schot in de roos." 

Hoe verliep de trainerscarrière van Dirk Kuyt?

Na zijn carrière als voetballer besloot Kuyt de overstap te maken naar de jeugdopleiding van Feyenoord. Hij begon meteen op een hoog niveau, aangezien hij Feyenoord onder negentien onder zijn hoede nam. Daar volgde hij Cor Adriaanse op, die bij het elftal bleef als assistent van de voormalige aanvaller. Zijn eerste seizoen was lang succesvol, aangezien de Rotterdammers tot aan de laatste speeldag de koppositie behielden. Toch ging het nog mis. Tijdens de laatste speeldag werd er verloren en daarvan profiteerde aartsrivaal Ajax gretig. Onder leiding van de latere hoofdtrainer John Heitinga mocht Ajax de schaal omhoog houden. Naast zijn werkzaamheden zou Kuyt vanaf het seizoen 2019/2020 ook meetrainen met de hoofdmacht van Feyenoord. Jaap Stam werd aangesteld, maar het dienstverband van Stam duurde niet lang, en met de komst van Dick Advocaat was er geen plaats meer voor Kuyt. In 2021 werd het contract van de aanvaller formeel beëindigd na onderling overleg.

Kuyt als trainer van Feyenoord onder negentien.
Kuyt als trainer van Feyenoord onder negentien.

Toch hoefde hij niet lang stil te zitten, want in 2022 diende zich zijn eerste 'echte' klus aan. Kuyt werd de opvolger van Giovanni Franken bij ADO Den Haag. De interim-trainer beschikte niet over de juiste papieren en moest daarom vertrekken. Toch zou dit hoofdstuk een stuk minder succesvol worden dan in Rotterdam. Uiteindelijk zou Kuyt maar 176 dagen trainer zijn in Den Haag. Onder leiding van de Katwijker beleefde de club met drie nederlagen en negen tegendoelpunten in de eerste drie competitieduels de slechtste seizoenstart uit de historie van de Haagse club. Toen ADO na zeventien wedstrijden op een zeventiende plek in de Keuken Kampioen Divisie stond, was het genoeg geweest en kon hij vertrekken. In totaal won Kuyt met ADO Den Haag slechts vijf keer.

Naar welke club maakte Dirk Kuyt de overstap?

Sinds kort is Dirk Kuyt dus officieel trainer van Beerschot. Hij werd de opvolger van Andreas Wieland. De geboren Oostenrijker vertrok niet vanwege de slechte resultaten, maar omdat hij graag trainer wilde worden bij LASK Linz. Beerschot staat na zestien wedstrijden gedeeld eerste met Zulte Waregem. Echter heeft die ploeg een net iets beter doelsaldo. De Kielse Ratten spelen in de Tweede Klasse van België, het tweede niveau na de Jupiler Pro League. Het is alweer het tweede seizoen dat de ploeg op dat niveau uitkomt. In het seizoen 2021/2022 degradeerde Beerschot kansloos nadat het slechts vier wedstrijden won. Vorig jaar eindigden de Mannekes als derde.

Met welke clubs werd Kuyt eerder in verband gebracht?

De voormalig aanvaller werd voor zijn nieuwe baan ook al eens in verband gebracht met andere clubs. Zo werd hij samen met een andere Nederlandse oud-voetballer genoemd voor een klus op Cyprus. Samen met Roy Makaay zou hij de volgende trainer worden van Apollon Limassol. Tot een echt concreet bod kwam het niet. Wel was Kuyt dichterbij een deal met Konyaspor. De 43-jarige had onderhandelingen met de club uit de Süper Lig, maar besloot toch niet in te stappen.