Nieuws

Wat was de beste Champions League-campagne ooit van PSV?

Wat was de beste Champions League-campagne ooit van PSV?

19-12-2023 08:44

PSV werd maandag aan Borussia Dortmund gelinkt in de achtste finales van de Champions League. De Eindhovenaren staan er dit seizoen goed voor en kunnen zomaar verrassen in het miljardenbal. VoetbalNieuws blikt terug op de beste Champions League-campagne van PSV tot dusver.

Gedenkwaardige Champions League-campagne

Zoals de meeste mensen zullen weten, pakte PSV in het seizoen 1987-1988 de Europa Cup 1 onder leiding van Guus Hiddink. Vanaf het seizoen 1992-1993 veranderde de Europa Cup 1 in de Champions League en voor de duidelijkheid zullen we naar alle campagnes vanaf 1992 kijken. 

In de periode tussen 2004 en 2007 was PSV dominant in Nederland en Europa. De Eindhovenaren bereikten drie keer achter elkaar de achtste finales van het Europese hoofdtoernooi en wisten zelfs een keer tot de halve finale door te stromen. Dat gebeurde in het seizoen 2004/2005.

De Eindhovenaren belandden in dat seizoen in de groepsfase met Arsenal, Panathinaikos en het inmiddels afgezakte Rosenborg uit Noorwegen. PSV werd in die groep tweede op doelsaldo achter Arsenal. PSV speelde in de groepsfase onder meer gelijk met Arsenal en mocht zich opmaken voor de achtste finale. De Eindhovenaren werden in de achtste finale verbonden aan AS Monaco en wonnen twee keer in het tweeluik: 1-0 en 2-0. Spelers als Jefferson Farfan, Damarcus Beasley, Mark van Bommel en Philipp Cocu stonden in de basis. Didier Deschamps was de hoofdtrainer van de Monegasken. 

In de kwartfinale werd PSV opnieuw aan een Franse club verbonden, ditmaal Olympique Lyon. Na twee gelijke spelen moesten strafschoppen uitkomst bieden en PSV nam die beter: 4-2. In de halve finale was het de beurt aan een échte topclub en was AC Milan de tegenstander.

Milan had destijds een team vol wereldsterren, onder meer met Andriy Shevchenko, Káká, Clarence Seedorf, Jaap Stam, Paolo Maldini, ga zo maar door. In Milaan werd met 2-0 verloren en PSV moest de borst natmaken in het thuisduel. De ploeg kwam zelfs op een 2-0 voorsprong in Eindhoven door treffers van Ji-Sung Park en Cocu, maar Massimo Ambrosini brak veel Eindhovense harten door in de 90ste minuut te scoren. Een tweede treffer van Cocu haalde niks meer uit: PSV won met 3-1, maar werd op basis van de uitgoal uitgeschakeld.

De Champions League-campagne van 2004/2005 is sowieso eentje om voor altijd te herinneren: in de finale trof AC Milan het Liverpool van Rafa Benítez en stonden de Rossoneri in de eerste helft met 3-0 voor. In de tweede helft kwam Liverpool echter terug en werd er via strafschoppen gewonnen door de reddingen van Jerzy Dudek.