Nieuws

De scenario's voor Ajax: dit moeten de Amsterdammers doen voor overwintering

De scenario's voor Ajax: dit moeten de Amsterdammers doen voor overwintering

14-12-2023 10:10

Ajax won dit seizoen nog geen wedstrijd in de Europa League. Na vijf speelrondes bungelen de mannen van John van 't Schip onderaan de poule met slechts twee punten. Toch kan Ajax nog altijd overwinteren, maar wat zijn de scenario's voor de Amsterdammers? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

In poule B zijn de twee ploegen die overwinteren in de Europa League al duidelijk. Tijdens de zesde en laatste speelronde gaan Olympique Marseille en Brighton Hove & Albion uitmaken wie er als eerste doorgaat. Ajax en AEK Athene moeten samen uitvechten wie er naar de Conference League afdaald. De Amsterdammers staan twee punten achter op de Grieken Dit alles betekend dat voor Ajax twee scenario's mogelijk zijn.

Scenario 1: Ajax stelt Europese overwintering veilig

De opgave voor John van 't Schip en zijn mannen is zeer makkelijk en duidelijk. Er moet thuis gewonnen worden van AEK en dan overwintert Ajax in de Conference League. Bij elk ander resultaat houdt het Europese avontuur op. Ajax moet het wel stellen zonder Steven Bergwijn en Steven Berghuis. Beide heren speelden wel in de uitwedstrijd in Athene. Die eindigde toen in een 1-1 gelijkspel. Bergwijn schoot van elf meter raak, maar zag Domagoj Vida in de 74ste minuut de gelijkmaker binnenkoppen. Toch is die wedstrijd goed voor vijftig procent van de punten van Ajax in Europa.

Scenario 2: Ajax overwintert niet

Zoals eerder gezegd moet Ajax winnen. Bij een gelijkspel of erger nog een verlies in de eigen Johan Cruijff Arena zit het Europese verhaal van Ajax er in het seizoen 2023/2024 op. Normaliter presteert de Amsterdamse ploeg goed tegen Griekse opponenten. In de Champions League van het jaar 2019/2020 werd PAOK Saloniki met 3-2 verslagen en drie jaar eerder werd Panathinaikos met 2-0 terug naar huis gestuurd. Datzelfde Panathinaikos zorgde ook voor de laatste thuis nederlaag van Ajax tegen een Griekse ploeg. In de Champions League van 1995/1996 wonnen zij met 0-1 in Amsterdam. 

Bekijk of beluister de nieuwste aflevering van TITELSTRIJD met Michael Dingsdag over topploeg Feyenoord en FC Volendam, de revelaties van Ajax en de recordjacht van PSV.