Nieuws

Een nieuwe naam op de lijst: deze spelers zou Ajax kunnen kopen in januari

Een nieuwe naam op de lijst: deze spelers zou Ajax kunnen kopen in januari

9 januari - 14:25 Laatste update: 14:25
3

Ajax wil zich tijdens de winterse transferperiode graag versterken. De club houdt daarbij ook een oogje op transfertargets die als een 'buitenkansje' gezien worden. Wie zouden dit kunnen zijn en op welke posities spelen deze spelers? VoetbalNieuws deed onderzoek en zet een paar namen op rij!

Mogelijke stunt

Volgens transfergoeroe Fabrizio Romano is Ajax geïnteresseerd in Jordan Henderson. De voormalige aanvoerder van Liverpool trok in de zomer van 2023 richting Saudi-Arabië om daar Al Ettifaq van Steven Gerrard te versterken. Echter wil Henderson nu alweer vertrekken uit de zandbak. De verdedigende middenvelder die perfect in het plaatje van Ajax past wil uitzicht houden op een basisplaats voor het EK en daarvoor moet hij speelminuten maken. De Amsterdammers kunnen die aan de Engelsman geven, maar of Ajax ook aan de salariseisen van Henderson kan voldoen is nog maar de vraag. Volgens Voetbal International verdient de controlerende middenvelder ongeveer vijftien miljoen euro in Saudi-Arabië en dat kan Ajax niet betalen. Volgens VI zijn club en speler met elkaar in gesprek, maar er is een andere partij die de beslissing moet maken. 'Daarbij zijn ook alle ogen gericht op de raad van commissarissen van Ajax. Die moeten de seinen op groen zetten en daarmee de transfer mogelijk maken', aldus het medium.

De afvallers

Ajax is in definitie echt op zoek naar een leider. Een speler die de kar kan trekken en lang stond Marten de Roon hoog op het lijstje van de Amsterdammers. Echter laat clubwatcher Johan Inan van het Algemeen Dagblad in de AD Voetbalpodcast dat de middenvelder waarschijnlijk van het lijstje verdwenen is. "Deze speler moet ervaring hebben. Dan hoeft het niet per se een speler van 35 jaar te zijn, maar wel een speler die al flink wat wedstrijden in topcompetities in de benen heeft. Qua positie, qua achtergrond, een Nederlander, daarin komt hij heel erg in aanmerking. Toch twijfelen ze aan zijn leiderschapskwaliteiten. Het moet wel echt een kartrekker zijn, iemand die de boel op sleeptouw neemt en verbaal continu aanwezig is."

De Roon valt al af, maar ook Pierre-Emile Højbjerg is niet haalbaar voor de Amsterdammers. "Daar zaten ze in de tijd van Erik ten Hag al achteraan. Toen koos hij voor de ploeg waar hij nu speelt. Deze periode dacht Ajax een goede kans te maken, maar hij bleek vrij prijzig en ging ook meer spelen in het team van Ange Postecoglou", aldus Inan. Hannibal Mejbri had ook een aflopend contract, maar na inmenging van Erik ten Hag verlengde het talent zijn contract. Wie blijven er dan nog over voor Ajax?

Davy Klaassen

Kort voor het einde van het transferwindow vertrok Davy Klaassen naar Italië. Hij was onder het beleid van Sven Mislintat en Maurice Steijn op de bank geraakt en wilde graag weg. Ajax wilde de middenvelder niet in de weg staan en ontving geen transferbedrag, na de nederlaag met Loedogorets vloog hij naar Milaan. Toch wilt het bij zijn nieuwe club niet echt lukken. Klaassen speelde pas drie wedstrijden in de Serie A van de twaalf potentiële wedstrijden. Wel speelde hij mee in drie van de vijf Champions League-duels. Ajax is op zoek naar ervaring en de 30-jarige heeft dat meer dan in huis.

Sheraldo Becker

De 28-jarige buitenspeler Sheraldo Becker maakt de laatste jaren zijn naam in Europa waar. Hij trok op 1 juli 2019 van ADO Den Haag naar Union Berlin en groeide mee met de club uit Berlijn. Echter doorliep Becker de gehele jeugdopleiding van Ajax. Hij speelde dertig wedstrijden voor Jong Ajax en scoorde daarin vijf keer. Toch lukte het hem niet om zichzelf in de kijker te spelen bij de Amsterdamse club. Door het mogelijke vertrek van Steven Bergwijn naar Saudi-Arabië kan Ajax gaan zoeken naar een nieuwe buitenspeler. Met een mogelijke transferwaarde van zeventien miljoen ziet hij eruit als een 'dure' optie, maar het contract van Becker loopt af in 2024.

Kenny Tete

Als rechtsachter speelde Kenny Tete meer dan vijftig wedstrijden in het eerste elftal van Ajax. Onder Frank de Boer belandde Tete in 2016 op de bank bij Ajax en onder Peter Bosz kon hij ook geen indruk maken. Daarom ging Tete al op 21-jarige leeftijd weg bij de Amsterdamse club via de achterdeur. Olympique Lyon nam hem voor slechts vijf miljoen euro over. Tegenwoordig speelt de rechtsachter bij Fulham in de Premier League, maar daar is hij geen vaste basisspeler. Met het verschuiven van Devyne Rensch naar het centrum is Anton Gaaei de enige rechtsachter in de selectie. Daarom zou de naam van Tete een interessante kunnen zijn.

Isaac Babadi

Talenten van een rivaal overnemen kan altijd een risico zijn, maar het kan ook zeer goed uitpakken. Isaac Babadi maakte vanuit de jeugdopleiding de stap van NEC naar PSV en maakte de afgelopen jaren zulke grote stappen dat hij onder Peter Bosz zijn debuut maakte in de hoofdmacht. Echter heeft het achttienjarige talent een aflopend contract en dus zou het interessant kunnen zijn om hem weg te kapen voor de neus van de Eindhovenaren. Hij maakte een flitsende start aan het seizoen, maar verloor toch de concurentiestrijd op het middenveld. Ook Feyenoord zou in de running zijn voor de aanvallende middenvelder, dus mocht Ajax interesse hebben is het noodzaak snel te handelen.

John Lundstram

Een verdediger van Rangers die een overstap maakt naar Ajax. De vorige keer dat het gebeurde liep het niet goed af. Calvin Bassey kon niet aan de verwachtingen voldoen en werd na een transfer van 23 miljoen euro één seizoen later weer doorverkocht aan Fulham voor 22.5 miljoen euro. Toch kan de 29-jarige John Lundstram een serieuze optie zijn. De 181 centimeter lange centrale verdediger kan ook op het middenveld acteren als verdedigende middenvelder en zorgt daarom voor meer diepte in de selectie. Ook beschikt hij over ervaring waar Ajax naar op zoek is. Hij won de Schotse beker met Rangers en speelde voor: Sheffield United, Oxford United, FC Blackpool, Yeovil Town, Doncaster Rovers, Leyton Orient en Scunthorpe United.