Nieuws

Ronaldo onder vuur van fans na scam: reuze schadevergoeding geëist tegen ster

Ronaldo onder vuur van fans na scam: reuze schadevergoeding geëist tegen ster

01-12-2023 10:30

Cristiano Ronaldo krijgt een schadevergoedingsclaim van één miljard tegen zich geëist. De Portugees maakte reclame voor het frauduleuze cryptobeurs Binance en fans eisen nu terugbetaling. Van bijna honderd dollar wat zij investeerden is nu nog maar één dollar over.

'Together, we change the game', klonk de slogan van Ronaldo op zijn eigen instagrampagina. Hij riep fans daarin op te investeren in Binance. Op het beleggingsplatform konden mensen vervolgens NFT’s kopen. Deze waren verbonden aan de Portugees, want onder de naam 'CR7' kwamen zij de markt op. De goedkoopste Ronaldo-token kostte bij lancering 77 dollar. Het werd een succes. Fans van over de hele wereld gingen op het NFT-aanbod in.

Enkele jaren later is de NFT van Ronaldo echter zo hard gedaald dat hij enkele euro's waard is. Fans pikten het niet langer en hebben zich verenigd. Via de rechtbank eisen zij een schadevergoeding van alles te samen één miljard dollar, omgerekend zo’n slordige 920 miljoen euro, van hun grote idool.

De gedupeerde fans voeren aan dat de Portugese superster reclame heeft gemaakt voor te risicovolle producten zonder hen te waarschuwen voor de risico’s die er aan verbonden waren. De vraag is of de 38-jarige zelf wel wist waarvoor hij toen reclame maakte. Wel wordt Ronaldo ervan beschuldigd dat hij: 'het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten in samenwerking met Binance heeft bevorderd, ondersteund en/of er actief aan heeft deelgenomen.'