Nieuws

Ajax-supporters in Marseille riskeren hoge straffen: 'Alles omdat je Ajacied bent'

Ajax-supporters in Marseille riskeren hoge straffen: 'Alles omdat je Ajacied bent'

29-11-2023 12:50

Ajax-supporters zijn niet welkom in Marseille, wie toch afreist naar de stad maakt kans op hoge straffen. Het Franse ministerie van Binnenlandse zaken heeft een noodwet afgekondigd rondom het duel. Een gevangenisstraf, geldboete en stadionverbod staat de overtreder te wachten.

De fancare van Ajax en Coördinator Supportersbeleid- wedstrijdzaken SV Ajax, Herjan Pullen schrijven dat op Twitter. Wie toch gaat riskeert mogelijk zes maanden gevangenisstraf, een boete van dertigduizend euro en een stadionverbod van één jaar. Daarnaast riskeren zij ook 48 tot 72 uur in detentie tot aan een rechtszaak.

Pullen zelf gaf daarbij nog een statement: 'Dat alles omdat je Ajacied bent.' De Franse overheid gaat op verschillende plekken checken of er geen Nederlanders het Stade Vélodrome binnenkomen. 'Er kan gecontroleerd worden op stations, (lucht-)havens en op wegen.'

Ajax-supporters zijn niet welkom in de Franse stad omdat verstoring van de openbare orde dreigt volgens het stadsbestuur van Marseille. 'Volgens de Prefecture is er rondom de wedstrijd een grote kans op verstoringen van de Openbare Orde. Daarnaast ligt het terreurdreigingsniveau in Frankrijk op het hoogste niveau, wat een grote impact heeft op de politiecapaciteit. Dit maakt dat men niet voldoende kan instaan voor de veiligheid van goedwillende Ajax-supporters', schreeft Ajax eerder op de clubwebsite.