Nederland kandidaat voor WK 2027: deze toernooien organiseerde Nederland eerder

Deze toernooien organiseerde Nederland al eerder
28 november 2023 om 09:25
Laatste update: 28 november 2023 om 09:25

Nederland en de KNVB hopen het WK vrouwenvoetbal van 2027 te organiseren. Samen met België en Duitsland is er een gezamenlijk bid ingediend, maar hoe vaak organiseerde Nederland al een eindtoernooi. Voetbalnieuws zocht het voor je uit.

EK 2000, Nederland en België

Dat Nederland een goede band heeft met België bleek wel in 2000. Tussen 10 juni en 2 juli van dat jaar vond het Europees kampioenschap voetbal plaats in beide landen. Destijds was het voor het eerst dat het EK in twee landen werd georganiseerd. In totaal werden er acht speelsteden aangewezen, vier daarvan in Nederland. De destijds Amsterdam ArenA (huidige Johan Cruijff ArenA), De Kuip, het Phillips Stadion en de GelreDome waren het decor van het EK met de finale uiteindelijk in Rotterdam.

Direct vonden er grote verrassingen plaats. Zo werden Engeland en Duitsland uitgeschakeld in een poule met Roemenië en Portugal. België werd derde achter Italië en Turkije. Oranje wist driemaal te winnen, onder andere van Frankrijk. Na Joegoslavië te hebben verslagen met 6-1 wachtte Italië op Oranje in de halve finale. Na strafschoppen waren de Italianen te sterk, maar zij verloren in de finale weer na verlening van Les Bleus.

EK 2017, OranjeLeeuwinnen

in 2017 werd het EK vrouwenvoetbal in Nederland georganiseerd. Zowel de Johan Cruijff ArenA als het Philips Stadion werden ontzien en waren geen speelsteden voor het EK. Wel werd er gespeeld in De Adelaarshorst, De Grolsch Veste, Stadion De Vijverberg, Het Kasteel, De Galgenwaard, het Rat Verlegh Stadion en het Koning Willem II Stadion.

De Leeuwinnen wisten zich eenvoudig te plaatsen voor de volgende ronde door in de poule af te rekenen met Denemarken, België en Noorwegen. Na Zweden en favoriet Engeland te hebben verslagen wachtte in de finale wederom Denemarken. In de Grolsch Veste kwam oranje nog op achterstand, maar werd er uiteindelijk met 4-2 gezegevierd. Voor het eerst in de geschiedenis won Nederland het EK vrouwenvoetbal.

EK 2020/2021, Europese groepsfase

Het EK van 2020 werd door de Covid-pandemie verschoven naar de zomer van 2021. Ter ere van het zestig jarige bestaan van het EK werd besloten dat het toernooi in elf landen plaats zou vinden. België had nummer twaalf moeten zijn, maar door problemen met de bouw van een nieuw stadion werd Brussel geschrapt. Uiteindelijk vonden er wedstrijden plaats op Wembley (Engeland), het Stadio Olimpico (Italië), de Alianz Arena (Duitsland), Olympisch Stadion (Azerbadjan), Krestovskistadion (Rusland), Puskás Aréna (Hongaprije) , Estadio de La Cartuja (Spanje), Arena Nationala (Roemenië), Johan Cruijff ArenA (Nederland), Hampden Park (Schotland) en Parken (Denemarken).

In totaal werden er vier wedstrijden afgewerkt in Amsterdam. Nederland mocht als gastland alle drie de groepsduels afwerken in de Johan Cruijff ArenA, met succes. Oekraïne werd met 3-2 verslagen, Oostenrijk werd met 2-0 aan de kant geschoven en ook Noord-Macedonië werd met 0-3 verslagen. Oranje reisde vol goede moed af naar Boedapest voor de ontmoeting met Tsjechië, maar ging met 0-2 ten onder. In Amsterdam werd ook nog de achtste finale tussen Wales en Denemarken afgewerkt. De Denen wisten met 4-0 te winnen op Nederlandse bodem. Uiteindelijk wist Italië het toernooi te winnen.