Opinie

Van der Vaart zag weinig daadkracht bij Oranje: 'Ga d'r op en d'r over!'

Van der Vaart zag weinig daadkracht bij Oranje: 'Ga d'r op en d'r over!'

20-11-2023 20:22

Rafael van der Vaart zat zaterdagavond vol verbazing naar het Nederlands elftal te kijken. Volgens de voormalig international had Oranje na de openingstreffer tegen Ierland (1-0 winst) door moeten drukken om de score uit te bouwen. De mannen van bondscoach Ronald Koeman plaatsten zich door de zege voor het EK, maar volgens Van der Vaart had dat veel overtuigender gekund.

"Het is niet moeilijk, maar uiteindelijk… Het gevoel dat ik heb als ik zit te kijken, is dat zij zich alleen maar willen plaatsen", begint Van der Vaart zijn relaas aan tafel bij Rondo van Ziggo Sport. "Als wij vroeger met 1-0 voor kwamen en het wordt moeilijk, je mist een paar kansen en het blijft zo, dan zeiden wij van; 'Hé, ga d'r op en d'r over!'"

De kwaliteiten van de Ieren waren volgens hem dan ook niet dusdanig aansprekend om het niet te doen. "Je speelt tegen zo'n ploeg… Er zal niemand hier denken van ik ga naar die Wout Weghorst toe om hem eens even te blokken (bij de goal, red.). Het is zo een slecht elftal. Er zitten vijftigduizend man hè, dat ben je ze gewoon verplicht!"

Nederland sluit dinsdag de EK-kwalificatiecampagne af met een uitwedstrijd in en tegen voetbaldwerg Gibraltar. Daar staat niets meer dan de eer op het spel, al zal Oranje gaan proberen om een grotere uitslag neer te zetten dan de vorige keer (3-0).

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!