Breaking news

Koeman voltooit missie: Oranje wint van Ierland en stelt deelname aan EK veilig

Koeman voltooit missie: Oranje wint van Ierland en stelt deelname aan EK veilig

18-11-2023 22:40
1

Heel sprankelend was het niet, maar het Nederlands elftal heeft met 1-0 van Ierland gewonnen in de EK-kwalificatiereeks. Dat betekent dat Oranje zich heeft geplaatst voor het toernooi dat in 2024 in Duitsland wordt gehouden.

Met Jerdy Schouten en Stefan de Vrij in de basis begon Oranje aan zijn duidelijke missie: winnen van Ierland om een plaats op het EK veilig te stellen. Na een slordig begin was het Wout Weghorst die Oranje uit het niets op voorsprong knalde. De spits van Hoffenheim draaide zelf weg op het middenveld, sprintte zo’n vijftig meter en haalde daarna verwoestend uit in de korte hoek.

Op dat moment na was er weinig om op te veren voor de Oranje-supporters. Xavi Simons en Cody Gakpo combineerde wat raak, maar zonder succes. Het tempo ontbrak en daardoor kon de verdediging van Ierland niet kapot worden gespeeld door het centrum.

In de tweede helft ging het tempo wel omhoog. Dat resulteerde in een flink aantal kansen. Eerst was het Simons die werd bediend door Denzel Dumfries, maar hij schoot op de hak van Gakpo. Vervolgens kreeg Weghorst eenzelfde soort kans maar hij vond de doelman en was ook Tijjani Reijnders dicht bij een treffer. Een afstandsschot van de middenvelder belandde op de paal.

Echt in de problemen kwam Oranje niet, op één moment van Ierland na. In buitenspelpositie mocht Jason Knight op Bart Verbruggen af en hij schoot slap op goal. Verbruggen had alleen moeite met dat schot en liet hem glippen, maar de goal had toch niet geteld wegens buitenspel. Nederland won uiteindelijk eenvoudig met 1-0, want ook invallers als Donyell Malen en Joey Veerman wisten niet tot scoren te komen.

Door de overwinning kan Griekenland het Nederlands elftal officieel niet meer inhalen. Dat betekent dat Oranje een ticket te pakken heeft als nummer twee van de groep. Frankrijk is de beste uit de groep gebleken en dat lieten ze vanavond nog maar eens even zien door met 14-0 (!) van Gibraltar te winnen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!