Wat is de Golden Boy award?

Wat is de Golden Boy Award, de prijs waar zes Eredivisie-spelers kans op maken?

6 juni om 14:45
Laatste update: 6 juni om 14:39

De uitreiking van de Golden Boy Award is elk jaar weer een mooi moment voor talentvolle voetballers. Jude Bellingham nam de meest recente award in ontvangstwinnaar, maar wat houdt deze award eigenlijk in? VoetbalNieuws legt het je uit!

De Golden Boy Award is een prijs voor het grootste Europese voetbaltalent onder 21 jaar. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Italiaanse sportkrant Tuttosport. De winnaar van de prijs wordt gekozen door dertig journalisten van toonaangevende Europese sportmedia. In 2003 werd Rafael van der Vaart de eerste winnaar van de trofee, gevolgd door Matthijs de Ligt in 2018 als de tweede Nederlandse speler. Afgelopen jaar werd er gezocht naar de opvolger van Gavi, de middenvelder van FC Barcelona.

De winnaar van de Golden Boy 2023 werd uiteindelijk Bellingham. De middenvelder van Real Madrid is afgelopen zomer voor meer dan honderd miljoen euro overgenomen van Borussia Dortmund. In de top-vijftien waren dit jaar ook een aantal (oude) bekenden van de Eredivisie terug te vinden. Oud AZ-speler Milos Kerkez werd dertiende in de verkiezing. PSV-aanvaller Johan Bakayoko werd twaalfde en Nederlands-international Xavi Simons kwam zelfs tot de derde plek. De oud-PSV-speler staat achter Jamal Musiala van Bayern München.

In de meest recente update van de Golden Boy Award, zijn wederom enkele namen uit de Eredivisie te zien. Check hier om welke spelers het gaat!