Wie is Suzanne Bakker, de coach van de Ajax Vrouwen die vertrekt met bekerwinst?

Wie is Suzanne Bakker, de succescoach van de Ajax Vrouwen?
20 mei om 16:40
Laatste update: 20 mei om 16:40

De Ajax Vrouwen presteerden dit seizoen uitstekend in de UEFA Women’s Champions League. Coach Suzanne Bakker loodste de Amsterdammers naar de kwartfinale en pakte de beker, maar de club besloot haar contract niet te verlengen. Wie is eigenlijk de coach die dit succes heeft bewerkstelligd? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit!

Wie is Suzanne Bakker?

De coach van de Ajax Vrouwen is de 37-jarige Suzanne Bakker. Zij nam aan het begin van het seizoen 2022/2023 het stokje over van Danny Schenkel. Hem lukte het in drie seizoenen op rij niet om de landstitel in de wacht te slepen met Ajax, maar Bakker had meer succes. Onder aanvoering van recordinternational Sherida Spitse werd in 2023 het eerste kampioenschap in de Azerion Vrouwen Eredivisie geboekt sinds het seizoen 2017/2018.

Suzanne Bakker met de gewonnen landstitel in handen.
Suzanne Bakker met de gewonnen landstitel in handen.

Zodoende kwalificeerde Ajax zich ook voor de voorrondes van de Champions League. Daarin werden Dinamo Minsk en FC Zürich zeer eenvoudig over de knie gelegd. De Amsterdamse dames plaatsten zich voor de groepsfase, waarin Bayern München, Paris Saint-Germain en AS Roma de tegenstanders waren. Een primeur, want nooit eerder lukte ze dat. Bovendien werden alle wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA gespeeld, wat eveneens een mooie opsteker is voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. De wedstrijden in de eigen Johan Cruijff Arena verliepen zo goed dat Ajax zich voor de kwartfinale wist te plaatsen. Daarin was Chelsea de tegenstander. Ondanks een gelijkspel op bezoek in London waren de vrouwen van The Blues iets te sterk. Over twee wedstrijden werd met 4-1 verloren.

In haar laatste wedstrijd aan het roer pakte Bakker met Ajax de beker. In Tilburg bleken de Amsterdammers te sterk voor Fortuna Sittard en daarmee werd alsnog een prijs binnen gesleept. In de competitie werden de Ajax Vrouwen nipt tweede en moest het FC Twente voorlaten. Het bleef spannend tot de laatste speeldag, maar daarin grepen De Tukkers toch de landstitel. In de Eredivisie Cup tussen de top vier van de Azerion Vrouwen Eredivisie was PSV in de verlenging te sterk.

Trainerscarrière Suzanne Bakker

Bakker boekte die successen als speelster echter helaas nooit. Tussen 2007 en 2008 kwam ze uit voor FC Utrecht, om daarna bijna zes jaar te spelen voor ASV Wartburgia uit Amsterdam. De in Hensbroek geboren coach kon daar eveneens haar eerste ervaringen op doen in het trainersvak, in 2014. Dat team kwam destijds onafgebroken uit in de Topklasse, het hoogste amateurniveau voor vrouwen.

Bij Excelsior/Barendrecht volgde in 2017 haar eerste klus in de Eredivisie, destijds als assistent. Ajax erkende haar talent en beloonde dat met een functie als eindverantwoordelijke bij het Ajax Vrouwen Talententeam. Vanaf 2022 werd ze dus overgeheveld naar het eerste elftal, om daar historische successen te schrijven.

Toekomst buiten Amsterdam

Ondanks het Europese succes, gaat het in de competitie minder. Koploper FC Twente heeft een voorsprong van vier punten en dat wordt Bakker niet in dank afgenomen. Hierdoor heeft de club besloten het aflopende contract niet te verlengen. "Eerlijk gezegd zag ik dit niet aankomen en had ik het graag anders gezien", vertelt Bakker op de site van Ajax. "Toch kan ik terugkijken op een geweldige periode als hoofdtrainer tot nu toe en ben ik erg trots op de resultaten die we hebben geboekt. Ik ga er uiteraard samen met de ploeg alles aan doen om dit seizoen succesvol af te sluiten."

In een interview met de NOS sprak Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax, voor het eerst over de plotselinge breuk. "Alles wat je daarover vertelt, kan een persoon beschadigen. Het gaat om waar we naartoe willen. Wij denken dat we daarbij een andere coach nodig hebben. Achter die beslissing sta ik nog steeds. Die prestaties halen we alleen met elkaar. Ook de assistent-trainer, de skillstrainer, de performancetrainer en de medische staf. Dat Suzanne een belangrijke rol heeft gespeeld, is duidelijk, maar uiteindelijk maakt het team het succes."

Hoewel de huidige prestaties zelfs de lof krijgen van de oud-international is er voor de Ajax Vrouwen een andere toekomstrichting. De Amsterdammers willen graag richting de Europese top en willen dat doen met een andere trainer. "Vaak zie je in de voetballerij dat er pas gehandeld wordt op het moment dat iedereen al roept dat de trainer weg moet. En dat is nu niet zo. Voor ons was het nu de vraag wat we als organisatie moeten doen om aan te sluiten bij de Europese top. Op basis daarvan maak ik mijn beslissing en zoeken we naar een coach van wie wij denken: die heeft de potentie om ons verder te brengen."