Nieuws

Wie is Suzanne Bakker, de succescoach van de Ajax Vrouwen?

Wie is Suzanne Bakker, de succescoach van de Ajax Vrouwen?

16 november - 07:02

De Ajax Vrouwen zijn met een uitermate knappe zege begonnen aan hun avontuur in de UEFA Women's Champions League. De Amsterdammers nemen voor het eerst deel aan het prestigieuze Europese clubtoernooi. Wie is eigenlijk de coach die dit succes heeft bewerkstelligd? VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Wie is Suzanne Bakker?

De coach van de Ajax Vrouwen is de 37-jarige Suzanne Bakker. Zij nam aan het begin van het seizoen 2022/2023 het stokje over van Danny Schenkel. Hem lukte het in drie seizoenen op rij niet om de landstitel in de wacht te slepen met Ajax, maar Bakker had meer succes. Onder aanvoering van recordinternational Sherida Spitse werd in 2023 het eerste kampioenschip in de Azerion Vrouwen Eredivisie geboekt sinds het seizoen 2017/2018.

Zodoende kwalificeerde Ajax zich ook voor de voorrondes van de Champions League. Daarin werden Dinamo Minsk en FC Zürich achtereenvolgens zeer eenvoudig over de knie gelegd. De Amsterdamse dames plaatsten zich voor de groepsfase, waarin Bayern München, Paris Saint-Germain en AS Roma de tegenstanders zijn. Een primeur, want nooit eerder lukte ze dat. Bovendien worden alle wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA gespeeld, wat eveneens een mooie opsteker is voor het Nederlandse vrouwenvoetbal.

Trainerscarrière Suzanne Bakker

Bakker boekte die successen als speelster echter helaas nooit. Tussen 2007 en 2008 kwam ze uit voor FC Utrecht, om daarna bijna zes jaar te spelen voor ASV Wartburgia uit Amsterdam. De in Hensbroek geboren coach kon daar eveneens haar eerste ervaringen op doen in het trainersvak, in 2014. Dat team kwam destijds onafgebroken uit in de Topklasse, het hoogste amateurniveau voor vrouwen.

Bij Excelsior/Barendrecht volgde in 2017 haar eerste klus in de Eredivisie, destijds als assistent. Ajax erkende haar talent en beloonde dat met een functie als eindverantwoordelijke bij het Ajax Vrouwen Talententeam. Vanaf 2022 werd ze dus overgeheveld naar het eerste elftal, om daar historische successen te schrijven. Wie weet ligt er ooit een taak als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen in het verschiet voor de nog altijd zeer jonge Bakker?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!