Wie is de Australische succescoach Postecoglou: de manager van Tottenham Hotspur?

Wie is de Australische succescoach Postecoglou: de manager van Tottenham Hotspur?
12 november 2023 om 09:59

Tot ieders verrassing streek Ange Postecoglou afgelopen zomer neer om het stokje over te nemen bij Tottenham Hotspur. Het gaat echter voor de wind met de geboren Australiër en Voetbalnieuws neemt de carrière van de oefenmeester onder de loep.

Postecoglou, geboren 27 augustus te Athene is een doorgewinterde trainer, maar begon als speler. Bij South Melbourne speelde de Australiër maar liefst negen jaar. Twee interlands later besloot de verdediger zijn schoenen op te bergen en aan de slag te gaan als trainer.

Succes in eigen land

Postecoglou begon bij zijn eigen club South Melbourne. Succesvol was de trainer vanaf het eerste moment. Tweemaal werd de oefenmeester kampioen van Australië en ook de OFC Champions League, equivalent aan de Europese Champions League voor ploegen uit Oceanië, werd gewonnen in 1999.

In 2001 besloot Postecoglou echter te vertrekken en aan de slag te gaan bij de nationale bond. Eerste als trainer van de onder 20 en later combineerde hij het trainerschap met de onder 17. Bijna alle jeugdtoerooien waar Postecoglou aan meedeed werden gewonnen en Australië kroonde zich meermaals tot kampioen. Buitenaldnse avonturen bij Panchaiki, op het tweede Griekse niveau, en Whittlesea Zebras liepen op niks uit.

Op weg naar succescoach

In 2009 streek Postecoglou neer bij Brisbane Roar, de club waar wederom succes werd geboekt. Tweemaal werd Postecoglou kampioen van Australië en de oefenmeester kreeg alom lof voor zijn spel en kwaliteiten. Het feest in Brisbane kon niet op, vooral niet toen Postecoglou zich tot het publiek wendde na de tweede titel. "Waarom gaan we ook niet voor de derde", zweepte de trainer het publiek op. Een dag later kondigde de trainer echter aan om op te stappen en bij concurrent Melbourne Victory aan de slag te gaan.

Na ruim een jaar in Melbourne ging Postecoglou aan de slag als bondscoach van Australië. De oefenmeester plaatste zich met de Kangaroos voor het WK en trof in de poule onder meer het Nederlands elftal. Nederland kwam nog op achterstand, maar uiteindelijk eindigde Australië met nul punten onderaan in de poule.

Prijzen in Japan en Schotland

Onder Postecoglou plaatste Australië zich wederom voor het WK van 2018. De bondscoach besloot echter zelf, zeer verrassend, op te stappen. Postecoglou gaf aan weer aan de slag te wilen gaan als clubcoach en kwam uit bij Yokohama F Marinos. "Ik wil de dromen van de supporters uit laten komen", sprak Postecoglou bij zijn aanstelling. En jawel, ook in Japan werd Postecoglou landskampioen. Na drie jaar besloot Celtic het aan te durven met de Australiër.

In Schotland noemde Postecoglou het 'zijn grootste eer' om in Europa aan de slag te mogen gaan bij een club als Celtic. Enkel overwinningen en een kampioenschap waren voldoende voor het oppermachtige Celtic en zo geschiedde. Schots kampioen, League cup's en Bekerwinnaar. Dat alles mocht Postecoglou zich noemen na slechts twee seizoenen.

Droom in Londen

Tottenham Hotspur trok afgelopen zomer Postecoglou naar Londen toe. Na tien speelrondes stond Tottenham bovenaan in de Premier League. Momenteel bezet de ploeg van Postecoglou de derde plaats en gaat het voor de wind bij de Londense club. De manager krijgt lof voor zijn rust en humor en lijkt een schot in de roos te zijn voor de club. Of een kampioenschap er ook in Engeland in zit is de vraag, maar zijn reputatie heeft Postecoglou in ieder geval mee.