Ajax pakt plek twee in Europa op gebied van transferbalans, ook PSV in top tien

Ajax pakt plek twee in Europa op gebied van transferbalans, ook PSV in top tien
7 september 2023 om 09:36
Laatste update: 7 september 2023 om 09:43

Ajax en PSV hebben de afgelopen tien jaar goede zaken gedaan op de transfermarkt. De Amsterdammers komen op plek twee terecht wat winst betreft sinds 2014 en ook PSV is in de top tien van Europa geëindigd. 

Het Zwitserse voetbalobservatiebureau CIES legde alle aanwinsten en verkopen van Europese topclubs sinds 2014 naast elkaar en het resultaat is indrukwekkend voor de Nederlandse clubs. Ajax boekte een winst van 434 miljoen euro en is daarmee op plek twee te vinden. Alleen Benfica, waar de afgelopen jaren enkele monstertransfers plaatsvonden, deed het beter (764 miljoen euro).

PSV is met 262 miljoen euro op plek negen te vinden en troeft onder meer Dinamo Zagreb (251 miljoen euro) af. De Europese topclubs staan er financieel een stuk slechter voor: United boekte bijna 1.4 miljard euro verlies en ook Chelsea zit boven de één miljard euro verlies. De grote verschillen zijn goed te verklaren: Ajax en Benfica staan bekend als opleidingsclubs die onbekendere spelers inkopen en later voor een enorm bedrag laten gaan. Dat lijkt op financieel gebied zeker zijn vruchten af te werpen.