Na grote soap stelt Spaanse bond vrouwelijke bondscoach aan, wie is Montse Tomé?

Na grote soap stelt Spaanse bond vrouwelijke bondscoach aan, wie is Montse Tomé?

6 september 2023 om 11:40
Laatste update: 6 september 2023 om 11:47

De Spaanse voetbalbond RFEF heeft Montse Tomé aangesteld als nieuwe bondscoach van de nationale vrouwenpleog. Ze volgt Jorge Vilda op en is de eerste vrouwelijke bondscoach ooit van Spanje. Maar wie is Montse Tomé eigenlijk? VoetbalNieuw legt het je uit.

De 41-jarige Tomé is geen onbekende in het Spaanse voetbal. Als speelster was ze actief voor onder meer Oviedo Moderno en FC Barcelona. Met Levante werd ze in 2008 kampioen van Spanje. Tomé speelde ook vier interlands voor het Spaanse elftal.

Na haar actieve carrière ging Tomé het trainersvak in. Ze behaalde de UEFA Pro Licence en was van 2020 tot 2023 assistent-bondscoach van de Spaanse voetbalvrouwen onder Jorge Vilda. Ook was ze actief als bondscoach van Spanje Onder-17.

De aanstelling van Tomé volgt op onrust rond de nationale ploeg. Meerdere speelsters, onder wie sterspeelster Alexia Putellas, stelden zich kritisch op richting Vilda. Uiteindelijk besloot de bond om de Argentijn te ontslaan en Tomé aan te stellen.

Met haar aanstelling breekt een nieuw tijdperk aan voor de Spaanse voetbalvrouwen. Onder leiding van de ervaren Tomé zullen ze jagen op eindzeges op de grote toernooien, en proberen het succes van afgelopen WK voort te zetten.