Einde verhaal voor Oranje Leeuwinnen: Spanje na verlenging te sterk in kwartfinale

Einde verhaal voor Oranje Leeuwinnen: Spanje na verlenging te sterk in kwartfinale

11 augustus 2023 om 06:39
Laatste update: 11 augustus 2023 om 08:06

De Oranje Leeuwinnen zijn na een bloedstollend duel met Spanje uitgeschakeld op het WK. Na de reguliere negentig minuten tegen Spanje stond de score gelijk. In de extra speeltijd kreeg Lineth Beerensteyn twee belangrijke kansen, maar het waren uiteindelijk de Spaanse vrouwen die de winnende goal wisten te maken.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er veel discussie over wie de afwezige Daniëlle van de Donk zou vervangen. Van de Donk, een sleutelspeler voor Nederland, had in het duel met Zuid-Afrika haar tweede gele kaart van het toernooi ontvangen, waardoor ze geschorst was voor het duel tegen Spanje. Damaris Egurrola, die eerder voor Spanje heeft gespeeld in een vriendschappelijke wedstrijd, werd ingezet als haar vervanger op het middenveld.

Zowel de Oranje Leeuwinnen als Spanje staan bekend om hun liefde voor balbezit en allebei werden ze als grote kanshebber gezien voor de eindzege. Het beloofde een spannend duel te worden en dat werd het ook. Nederland speelde een moeizame eerste helft, waarin Spanje de overhand had. Al binnen de eerste tien minuten creëerde Spanje twee grote kansen, maar ze misten precisie in de afronding. Daphne van Domselaar, wederom uitblinker aan Nederlandse zijde, voorkwam een doelpunt door de bal tegen de paal te duwen na een inzet van Alba Redondo. In de nasleep hiervan raakte Redondo opnieuw het aluminium.

VAR

Tijdens een blessurebehandeling riep coach Andries Jonker zijn team bijeen, maar dit had weinig effect. Kort voor rust leek Jennifer Hermoso namens Spanje te scoren, maar VAR-interventie toonde aan dat Redondo buitenspel stond.

Na de rust veranderde het spelbeeld nauwelijks, maar de VAR moest opnieuw ingrijpen. Scheidsrechter Stéphanie Frappart had Nederland een strafschop toegekend voor een vermeende overtreding op Lineth Beerensteyn, maar na het bekijken van de beelden werd deze beslissing teruggedraaid.

Met nog tien minuten op de klok kreeg Oranje vervolgen een penalty tegen. Stefanie van der Gragt raakte de bal met haar uitgestoken arm na een voorzet en Mariona Caldentey benutte de penalty. In de blessuretijd bracht Van der Gragt Nederland weer op gelijke hoogte door overtuigend te scoren, nadat ze als stormram de diepte in werd gestuurd. 

In de verlenging kreeg Beerensteyn twee grote kansen op de winnende treffer, maar Spanje ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor. Invaller Salma Paralluelo brak door en schoot via de binnenkant van de paal raak. Hiermee verzekerde Spanje zich van een plek in de halve finale van het WK, die zal plaatsvinden op dinsdag 15 augustus om 10.00 uur (Nederlandse tijd). De tegenstander in die halve finale zal de winnaar zijn van het duel tussen Japan en Zweden.

fallback image undefined

Spanje

  • 2
  • 1
fallback image undefined

Nederland

FT
  • Wedstrijd
  • Opstelling
  • Statistieken

Einde wedstrijd


Salma Paralluelo

Jenni Hermoso

Tweede verlenging

Eva Navarro

Esther González

Alexia Putellas

Mariona Caldentey

Eerste verlenging

Olga Carmona

Oihane Hernández

Irene Guerrero

Aitana Bonmatí

Mariona Caldentey

Ivana Andrés

Laia Codina

Salma Paralluelo

Alba Redondo

D. Egurrola

Tweede helft

Esther González

Oihane Hernández


Aftrap 03:00

WEDSTRIJD INFO


Datum
vrijdag 11 augustus 2023
Stadion
Sky Stadium
Aftrap
03:00
Scheidsrechter
Frappart