Wie is Quinn, de eerste non-binaire transgender die met Canada op het WK speelt?

Quinn is de eerste non-binaire transgender ooit die meedoet aan een WK
23 juli 2023 om 22:05
Laatste update: 24 juli 2023 om 09:40

Het WK-voetbal voor vrouwen is in volle gang en dat betekent een garantie voor bijzondere verhalen. Zo ook in de selectie van Canada, waar Quinn speelt. Het is de eerste non-binaire transgender ooit die op een WK in actie komt.

Vrouw tot 2020

Quinn wordt op 11 augustus 1995 geboren in een vrouwenlichaam. De ouders geven Quinn de voornaam Rebecca, die ze lange tijd met zich meedraagt. In 2020 besluit Quinn ervoor uit te komen dat ze zich geen man of vrouw voelt. Quinn laat de voornaam vallen en besluit om haar achternaam als mononaam te gebruiken.

Quinn staat erom bekend dat ze vecht voor alle non-binaire transgenders die er bestaan. Op het Instagram-account van de speler wordt er veel aandacht besteed aan het uit de kast komen en de wereld om moet gaan met transgenders. 'Het is cruciaal om te schrijven over hoe mensen hun naam en voornaamwoorden gebruiken', klinkt het.

Primeur tijdens Olympische spelen en op het WK

In 2021 wordt Quinn de eerste non-binaire transgender die uitkomt op de Olympische Spelen, waar Canada op dat moment speelt. Dat was tot die tijd nog niet mogelijk volgens de regelementen van de Olympische Spelen, maar die werden vlak voor het sportevent aangepast. Daardoor is het voor non-binaire transgenders mogelijk geworden om deel te nemen in een vrouwen-of mannenteam. Omdat Quinn als vrouw geboren werd mag ze deelnemen in het Canadese vrouwenelftal. De Olympische Spelen waren bijzonder succesvol voor Quin, die ook meteen een gouden medaille wist te behalen.

Twee jaar later maakt Quinn dezelfde primeur op het WK voor vrouwen dat wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Daarin speelt de middenvelder mee met Canada tegen Nigeria.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Quinn (@thequinny5)