Wie is Amane Romeo, de Ivoriaanse middenvelder die wordt gevolgd door Ajax?

Wie is Amane Romeo, de Ivoriaanse middenvelder die wordt gevolgd door Ajax?
8 juli 2023 om 11:53

Volgens Zweedse media heeft Ajax haar oog laten vallen op de Ivoriaanse middenvelder Amane Romeo. Wie is deze 20-jarige speler van het Zweedse BK Häcken? VoetbalNieuws schetst een portret.

Amane Romeo werd op 20 februari 2003 geboren in Abidjan, Ivoorkust. Hij begon op zijn veertiende pas met voetballen bij ASEC Mimosas, uit die stad. Vier jaar later, in 2021 werd hij ontdekt door het Zweede BK Häcken, dat al jaren actief is op het hoogste niveau, de Allsvenskan. Menig AZ-fan zal zich Häcken nog wel herinneren uit de Europese campagne in het seizoen 2019/2020, toen de Alkmaarders in de voorrondes van de Europa League er tegen speelden en met 0-3 wonnen. Het is onder meer de club waar Feyenoord Simon Gustafson ooit eens vandaan plukte.

Romeo staat erom bekend dat hij veel arbeid levert en daarnaast over een goede techniek beschikt. Andrés Iniesta is zijn grote voorbeeld. "Ik hou van Iniesta, omdat hij een goede techniek heeft. En ik hou ook van Kevin De Bruyne, Sergio Busquets en N’Golo Kanté", zo vertelde hij eens in een interview met de clubmedia. "Busquets vanwege zijn rust, De Bruyne vanwege zijn passes en Kanté omdat hij overal te vinden is. Ik wil dat ook."


Amane Romeo in actie voor BK Häcken.

Hij speelde tot dusver 38 wedstrijden voor Häcken, scoorde daarin driemaal en gaf ook vier assists. De prestaties van de 1,76 meter lange spelmaker zijn niet alleen bij Ajax opgevallen. Naar verluidt hebben ook Royal Antwerp FC en KRC Genk interesse in Romeo’s diensten. Hij heeft nog een contract tot medio 2026 bij Häcken en moet ongeveer 2,5 à 3 miljoen euro kosten.