'Steijn en Bosz mogen bewijzen dat ervaring zwaarder weegt dan club-DNA'

'Steijn en Bosz mogen bewijzen dat ervaring zwaarder weegt dan club-DNA'

2 juli 2023 om 07:40

Maurice Steijn en Peter Bosz beginnen aan hun periode als hoofdtrainer van Ajax en PSV. Het trainersduo bezit niet het club-DNA waar beide ploegen zo lang naar snakten, maar hebben wel een zee een ervaring achter de naam. 

John Heitinga en Ruud van Nistelrooij werden het afgelopen seizoen uitgezwaaid, al waren de redenen verschillend: Heitinga kreeg niet het vertrouwen van de directie en technisch directeur Sven Mislintat, terwijl Van Nistelrooij de eer aan zichzelf hield nadat gevoelige informatie werd gelekt. Steijn komt over van Sparta en Bosz begint aan zijn eerste klus in negen maanden tijd na zijn ontslag bij Olympique Lyon. 

De verschillen tussen de oude en nieuwe trainers zijn groot bij beide clubs, weet ook het Algemeen Dagblad. 'Toen deze oer-Ajacied (87 interlands) (Heitinga, red.) in 2010 de WK-finale speelde, gaf Steijn al orders in de dug-out bij ADO Den Haag. Peter Bosz (8 keer Oranje) was zelfs al hoofdtrainer toen Ruud van Nistelrooij (70 caps) begin deze eeuw zijn transfer naar Manchester United nog moest gaan maken als PSV-spits.'

Steijn stelt dat ervaring zwaarder weegt in het trainersvak dan prestaties als speler, of zoiets als club-DNA. "Ik ben bij de jeugd begonnen en dat heeft me goed gedaan. Net als met uiteenlopende groepen en leeftijden werken, bij verschillende clubs, in het buitenland ook. Inmiddels heb ik een rugzak vol kennis, waardoor ik nu bepaalde situaties aan de voorkant al tackle, omdat je ze al een keer hebt meegemaakt. Trainer zijn een ervaringsvak? Ja, 100 procent", citeert het AD.