Exclusive

Álvarez mengt zich in illuster rijtje, wie wonnen de CL en het WK in één seizoen?

Álvarez mengt zich in illuster rijtje, wie wonnen de CL en het WK in één seizoen?

11-06-2023 13:49 Laatste update: 14:01

Julian Álvarez mag zich na de gewonnen Champions League-finale van zaterdagavond voegen bij een bijzonder lijstje, spelers die zowel het WK als de Champions league in één seizoen wisten te winnen. Voetbalnieuws zoekt voor je uit welke spelers hem deze eeuw voor gingen.

Julian Álvarez 2023

In het kielzog van Erling Haaland werd afgelopen zomer ook Álvarez verwelkomd in Manchester. Al snel bleek dat de Argentijn de concurrentiestrijd niet ging winnen, maar zijn bijdrage is niet onbelangrijk gebleken. Hoewel de Argentijn het vooral moest doen met invalbeurten kwam de pas 23 jarige aanvaller al 49 keer in actie voor City. Voor The Citizens wist Álvarez al zeventien keer te scoren en vijf assists te geven. Niet slecht voor je eerste seizoen in Engeland. In Argentinië wisten ze genoeg en zo werd de aanvaller meegenomen naar het WK. Dat Álvarez geen vaste basisspeler is bij City maakte niets uit. In de finale in Qatar kwam de spits tot 103 minuten en mocht hij na de gewonnen strafschoppenserie de gouden WK-beker de lucht in houden.

Raphaël Varane 2018

De rest van de lijst wordt aangevoerd met enkel spelers van Real Madrid. De Koninklijken staan bekend om het winnen van de Champions League en zo deden ze dat ook in 2018. Raphaël Varane stond als een rots in de branding centraal achterin en zag dat zijn ploeg het binnen negentig minuten voor elkaar kreeg om af te rekenen met Liverpool. De wedstrijd is ronduit iconisch te noemen. Gareth Bale scoorde tweemaal en doelman Loris Karius ging meermaals de fout in. Voor Varane was het zijn vierde en laatste Champions League waarna hij zich op mocht gaan maken voor het WK in Rusland. Frankrijk versloeg na de groepsfase achtereenvolgens Argentinië, Uruguay en België en plaatste zich voor de finale tegen Kroatië die met 4-2 werd gewonnen. Varane mistte geen minuut en kon zodoende de WK-beker omhoog houden.

Sami Khedira 2014

Sami Khedira staat niet te boek als één van de meest spectaculaire spelers van zijn generatie, maar wist zich jaren staande te houden op het aller hoogste niveau in Europa. De Duitser maakte furore op het middenveld van Real Madrid en daarna bij Juventus. Het seizoen van 2014 was er voor Khedira één met pieken en dalen. Gedurende het seizoen scheurde hij zijn kruisband af waardoor het slot van het seizoen in gevaar kwam. Zo speelde Khedira geen enkele knock-out wedstrijd in de Champions League tot de finale. De eindstrijd tegen Atlético Madrid leek de verkeerde kant op te vallen, maar in de absolute slotfase kwam Real op gelijke hoogte waarna ze er in de verlenging overheen gingen. De net teruggekeerde Khedira deed een uur mee en won zijn enige Champions League die avond waarna hij zich klaar ging maken voor het WK.

Khedira was een basiskracht in Brazilië, maar vlak voor de finale sloeg het noodlot toe. Tijdens de warming-up kreeg de Duitser last van zijn kuit en zodoende mistte hij de finale. Niet getreurd, want Duitsland wist na verlenging af te rekenen met Argentinië waardoor Khedira de 'dubbel' op zijn naam schreef.

Roberto Carlos 2002

Wellicht de meest iconische naam in dit rijtje is die van Roberto Carlos. Op 23-jarige leeftijd streek Carlos neer in Madrid waar hij de volgende elf seizoenen zou spelen. Prijzen werden aaneen geregen, maar de WK-overwinning liet enige tijd op zich wachten. In 1998 was Carlos er al dicht bij om zowel de Champions League als het WK in één seizoen te winnen, was het niet dat Frankrijk te sterk bleek te zijn voor de Goddelijke Kanaries. In 2002 was het echter wel raak voor Carlos. De Braziliaanse back was een vaste waarde in het team van De Koninklijken en legde na een 1-2 overwinning op Bayer Leverkussen beslag op zijn derde Champions League.

Het Braziliaanse sterrenensemble moest de kater van vier jaar eerder weg spoelen en aan de hand van Ronaldo en Ronaldinho reikte Brazilië tot de finale waar Duitsland met 2-0 ten onder ging. Zelf droeg Carlos ook nog een steentje bij door tegen China een vrije trap magistraal raak te schieten.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!