Welke scenario's zijn er voor Bayern en Dortmund, die strijden om de Duitse titel?

In deze scenario's worden Bayern München of Borussia Dortmund kampioen
27 mei 2023 om 11:30
Laatste update: 27 mei 2023 om 11:30

Aankomend weekend staat de ontknoping in de Bundesliga op het programma. Lang was het stuivertje wisselen tussen Bayern München en Borussia Dortmund, maar Die Borussen maken zaterdag de meeste kans op de landstitel. In welk scenario's gaat de titel naar Dortmund of naar München? VoetbalNieuws legt het je uit.

Dortmund kan hegemonie doorbreken

De afgelopen seizoenen was het telkens Bayern München dat de klok sloeg. Der Rekordmeister deed zijn bijnaam eer aan door in het seizoen 2021/22 beslag te leggen op de tiende achtereenvolgende landstitel, iets wat nog nooit was voorgekomen in Duitsland.

Dit seizoen was het allemaal wat spannender in de Bundesliga. Het SC Freiburg van Mark Flekken en het FC Union Berlin van Sheraldo Becker en Danilho Doekhi hebben zelfs even bovenaan gestaan. In de laatste fase van de tweede seizoenshelft werd het alleen wel duidelijk dat tussen Bayern en Dortmund zou gaan. Afgelopen weekend ging koploper Bayern in de fout, maar Die Schwarzgelben deden hun plicht. Daarom ligt de Duitse landstitel aankomende zaterdag voor Dortmund voor het grijpen.

Welke scenario's zijn er voor Bayern en Dortmund, die strijden om de Duitse titel?
Arjen Robben lift één van de tien achtereenvolgende Duitse titels van Bayern München

De scenario’s

Met nog één wedstrijd te spelen heeft Borussia Dortmund 70 punten en Bayern München 68 punten. Dat betekent dat er een gat van twee punten bestaat. Dortmund speelt thuis tegen het verrassend goed presterende FSV Mainz 05, terwijl Bayern een uitwedstrijd speelt tegen 1. FC Köln dat met een tiende plaats ook een uitstekend seizoen draait.

Scenario 1: Borussia Dortmund wint
Mocht Dortmund zaterdag boven de druk staan en de wedstrijd tegen Mainz gewoon winnen, dan is het eerste landskampioenschap in tien jaar tijd een feit. Het resultaat van Bayern maakt dan niet uit.

Scenario 2: Borussia Dortmund speelt gelijk of verliest en Bayern wint
Het kan ook gebeuren dat Dortmund zaterdag niet verder komt dan een gelijkspel of zelfs verliest. Mocht Bayern winnen van Köln, dan is Der Rekordmeister op dat moment kampioen. Dat komt door het verschil in doelsaldo van de twee clubs. Dortmund heeft een doelsaldo van +39, terwijl Bayern liefst +53 heeft.

Scenario 3: Bayern München verspeelt punten
Wanneer Bayern gelijkspeelt of verliest, maakt het niet uit wat Dortmund op zijn eigen veld doet. In al deze gevallen zijn Die Borussen kampioen.