Exclusive

Huntelaar wil verzoenen met Blind: ook deze spelers kunnen terugkeren bij Ajax

Huntelaar wil verzoenen met Blind: ook deze spelers kunnen terugkeren bij Ajax

12-05-2023 07:10 Laatste update: 07:11
2

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat Ajax-directeur Sven Mislintat hoogstwaarschijnlijk aan een buitenlandse trainer denkt voor het komende seizoen, maar ook aan een terugkeer van verschillende voormalig spelers van Ajax. Volgens De Telegraaf zou Klaas-Jan Huntelaar al met Daley Blind hebben gesproken over een eventuele terugkeer. Welke spelers zouden nog meer een comeback kunnen maken in de Johan Cruijff Arena? VoetbalNieuws legt het aan je voor.

Verdedigers

Sergiño Dest
In de zomer van 2020 verliet Sergiño Dest het vertrouwde nest bij Ajax. De rechtsback doorliep de gehele jeugdopleiding en gooide hoge ogen in het eerste van de Amsterdammers, maar kon een droomtransfer naar FC Barcelona niet weigeren. In Catalonië kreeg hij onder Ronald Koeman nog veel speeltijd, maar raakte hij uit de gratie onder Xavi. Dat leverde hem een huurtransfer naar AC Milan op, waar hij dit seizoen nauwelijks aan spelen toekomt. Naar verluidt gaan de Italianen de koopoptie op Dest niet lichten, waardoor hij weer in diezelfde penibele situatie bij Barcelona terecht gaat komen. Een vertrek ligt dan ook op de loer en een terugkeer naar Ajax is helemaal geen gek idee.

Daley Blind
De 33-jarige verdediger vertrok deze winter met veel bombarie uit Amsterdam wegens een conflict met toenmalig trainer Alfred Schreuder. Blind tekende transfervrij bij Bayern München tot het einde van het seizoen, maar daar komt hij niet veel aan spelen toe. Inmiddels is Schreuder bij Ajax ontslagen, waardoor een terugkeer niet ondenkbaar is. Naar verluidt is de verdediger bezig met een nieuwe stap in zijn carrière. Hij wordt veelal gelinkt aan een transfer naar Real Sociedad en het Royal Antwerp FC van Marc Overmars, maar een transfervrije terugkeer in Amsterdam, de stad waar hij afscheid had willen nemen van het voetbal, is zeker niet uitgesloten. Zeker niet aangezien de eerste geluiden al klinken dat Ajax zinspeelt op een verzoening met de hondervoudig Oranje-international.


Daley Blind viert het landskampioenschap van Ajax in 2021/22 met Dusan Tadic

Davinson Sánchez
In de zomer van 2017 verkocht Ajax hem nog voor 42 miljoen euro aan Tottenham Hotspur, maar een terugkeer van Sánchez in de Johan Cruijff Arena zou toch wel een stunt zijn. De Colombiaanse verdediger speelt niet alles in Londen en de Amsterdammers weten precies wat ze aan hem hebben. Bovendien is de situatie bij Spurs momenteel onzeker en loopt het contract van Sánchez nog één jaar door, waardoor hij nog wel het nodige zal moeten kosten. Volgens Transfermarkt heeft de krachtpatser een waarde van twintig miljoen euro en naar verluidt zal hij ook een aardig salaris vragen.

Kenny Tete
Kenny Tete heeft een verleden bij Ajax en speelt momenteel met Fulham in de Premier League. De Nederlandse verdediger vertrok in de zomer van 2017 van Amsterdam naar Olympique Lyon, waarvandaan hij in 2020 naar Londen trok. Met Fulham maakt Tete vooral in de eerste seizoenshelft een goed seizoen door in de Premier League, maar moet het de laatste weken steeds meer doen met een plek op de bank. Hoewel Tete in principe prima op zijn plek zit in Londen, zou Oranje een reden voor hem kunnen zijn om terug te keren naar de Eredivisie. De geboren Amsterdammer was gepikeerd dat hij niet bij de definitieve selectie van Oranje zat. Wellicht speelt hij zich bij Ajax weer terug in de selectie van bondscoach Ronald Koeman.

Daley Sinkgraven
Daley Sinkgraven was niet altijd een onbetwiste basisspeler bij Ajax, maar vertrok in de zomer van 2019 alsnog naar Bayer Leverkusen, een grote club uit de Bundesliga. Daar concurreert hij momenteel met landgenoot Mitchell Bakker, die wekelijks laat zien waarom hij op dit moment één van de in het oog springende linksbacks in Duitsland is. Sinkgraven moet het dus veel doen met een plek op de bank en dus is het geen raar idee dat er een transfer aan zit te komen. De Duitse link met Mislintat is er in ieder geval en het Ajax-DNA is er deels, maar de positie van de Nederlander is een vraagteken. Bij Leverkusen speelt hij in een systeem met vijf verdedigers, iets wat Ajax naar verwachting van zijn lang zal zijn leven niet gaat doen.

Joël Veltman
Naast Tete heeft ook Veltman een verleden in Amsterdam, een heel rijk verleden zelfs. De Nederlander doorliep de gehele Amsterdamse jeugdopleiding en werd meermaals kampioen met Ajax. Toch besloot Veltman de Nederlandse hoofdstad in 2020 achter zich te laten voor een avontuur bij Brighton & Hove Albion, waar hij zich wekelijks in de Premier League laat gelden. Met Veltman weet Ajax precies wat het in huis haalt.

Hoe graag Ajax Veltman ook terug zou willen halen, het lijkt een lastig verhaal te gaan worden. De rechterverdediger heeft weliswaar een aflopend contract in Engeland, maar de kans bestaat dat hij deze gaat verlengen. Bovendien gaf hij onlangs in een interview bij Voetbal International aan dat hij zichzelf voorlopig nog niet terug ziet keren in de hoofdstad en aanbiedingen elders over de grens eerder zou overwegen.

Middenvelders

Donny van de Beek
Donny van de Beek wordt al langer door verschillende media in verband gebracht met een terugkeer naar Ajax, zo ook door het Algemeen Dagblad. Volgens de krant zou Mislintat aan een terugkeer van de middenvelder naar Amsterdam willen werken. Dat is zeker niet onhaalbaar, aangezien Van de Beek ondanks de aanwezigheid van Erik ten Hag en zijn ernstige blessure buiten de boot dreigt te vallen bij Manchester United. Mocht er geen huurdeal mogelijk zijn, dan zal de portemonnee wel moeten worden getrokken voor de Nederlander: hij verliet de hoofdstad in de zomer van 2020 voor liefst 39 miljoen euro en ligt nog tot 2025 vast in Engeland.


Van de Beek scoort in de halve finale van de Champions League voor Ajax tegen Tottenham Hotspur

Ryan Gravenberch
Het is pas een jaar geleden dat Ryan Gravenberch Ajax verliet, maar de middenvelder zit nu al op een zijspoor bij Bayer München. De middenvelder uitte onlangs nog zijn onvrede over zijn situatie in Duitsland, aangezien hij zichzelf minimaal zo goed vindt als de concurrentie op zijn plek. Bayern trok onlangs met Konrad Laimer nog een middenvelder aan en zou ook nog op zoek willen naar een ‘type Casemiro’, waardoor Gravenberch zelfs ván het spoor dreigt te raken.

De toekomst van Gravenberch ligt voor 99% niet in Duitsland en de gesprekken met andere clubs zouden al lopen. Liverpool is in de race voor de Oranje-international, maar ook Ajax zou nog een verwoede poging kunnen doen om één van de jongste debutanten ooit terug te halen. Het lijkt een onbegonnen zaak, maar niet geschoten is altijd mis.

Aanvallers

Noa Lang
Noa Lang is één van de spelers die in de zomer van 2021 bij Ajax vertrok. De aanvaller doorliep een groot deel van de jeugdopleiding in Amsterdam en brak door in het eerste, maar kreeg in zijn ogen te weinig speeltijd in Ajax-1. Club Brugge zag zijn kans schoon en pikte de aanvaller op uit Nederland, wat een schot in de roos bleek. In zijn eerste jaar in Brugge maakte Lang furore met geweldig spel en veel rendement.

Lang zou Lang alleen niet zijn dat hij met veel bravoure sprak over een vertrek uit Brugge, maar dat is er niet van gekomen. Bovendien valt zijn tweede seizoen in België nogal tegen en dus staan de clubs op dit moment wat minder in de rij. Extreem hoge transferbedragen worden er momenteel niet meer genoemd en dus zou Ajax nu op zijn beurt een kans schoon moeten zien om toe te slaan. Lang heeft altijd uitgesproken dat hij Ajacied is. Als er een moment voor een terugkeer is, dan is dat nu.

Hakim Ziyech
Wie aan de doorsnee Ajax-supporter zal vragen welke oud-Ajacied hij of zij het liefst terug zou zien keren bij de club, dan zal negentig procent Hakim Ziyech zitten. De 'Tovenaar van Amsterdam' vertrok na het succesvolle Champions League seizoen naar Chelsea, waar hij zijn stempel niet heeft kunnen drukken zoals hij dat bij Ajax deed.

Afgelopen winter werd er al hard gewerkt aan een terugkeer in de Johan Cruijff Arena, maar Ajax en Chelsea werden het niet eens over de vorm van de deal. Gezien de ontwikkelingen binnen de club (lees: het smijten met geld) zou dat aankomende zomer wel eens een stuk minder een ding kunnen zijn. Het AD meldde zelfs al dat Mislintat Ziyech graag terug wil halen.

Justin Kluivert
Het is al even geleden dat we hem in het shirt van Ajax zagen, maar Justin Kluivert timmert nog altijd aan de weg in de Europese topcompetities. Momenteel wordt de tweebenige buitenspeler door AS Roma verhuurd aan het geplaagde Valencia, waar hij één van de lichtpuntjes van het seizoen is. Zelf gaf Kluivert onlangs nog toe dat hij te vroeg uit Amsterdam is vertrokken en dus zou Ajax er wel eens goed aan kunnen doen om met hem in gesprek te gaan. Het talent wat er op zo jonge leeftijd in zat komt er niet altijd uit, maar wellicht is het warme Amsterdamse bad hetgeen wat Kluivert nodig heeft om zijn carrière een ultieme boost te geven.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!