Exclusive

Van Nistelrooij vs Heitinga, hoe zagen eerdere ontmoetingen er tussen beide uit?

30-04-2023 08:15 Laatste update: 07:50

Zondag nemen PSV en Ajax het tegen elkaar op in de finale van de KNVB Beker. Waar clubicoon Ruud van Nistelrooij de scepter zwaait in Eindhoven, doet John Heitinga dat in Amsterdam. Voetbalnieuws zet enkele ontmoetingen tussen beide trainers voor je op een rijtje.

Van Nistelrooij vertrok in 2001 bij PSV om bij Manchester United aan de slag te gaan. Heitinga debuteerde pas voor Ajax in het seizoen 2001/02 waardoor beide nooit tegenover elkaar stonden in de Eredivisie. Ajax speelde enkele jaren later wel een oefenwedstrijd tegen United, maar toen was Van Nistelrooij net vertrokken naar Real Madrid.

18-10-2008: Atlético Madrid – Real Madrid 1-2
Heitinga vertrok van Ajax naar Atlético in de zomer van 2008. Enkele maanden later stond de eerste Madrileense Derby op het programma. De wedstrijd werd zacht gezegd een spektakelstuk. Van Nistelrooij opende al vroeg de score. Na slechts één minuut lag de bal al in het net en zette de Nederlander Real op voorsprong. Wat volgde was een heus spektakel. Atlético speler Luis Perea pakte in de dertigste minuut een rode kaart en Van Nistelrooij volgde slechts enkele minuten later zijn voorbeeld. De spits moest in de eerste helft al de douche opzoeken na een stevige tackle. In de 68e minuut kwam Rafael van der Vaart het veld in voor Wesley Sneijder en richting het einde van de wedstrijd pakte Heitinga nog een gele kaart. In de negentigste minuut kwam Atlético op gelijke hoogte en leken beide ploegen de punten te gaan delen. Gonzalo Higuaín kwam in de 96e minuut nog tot scoren waardoor het Nederlandse Real de drie punten pakten.

10-09-2021 Jong PSV- Jong Ajax 3-1
Heitinga en Van Nistelrooij kwamen elkaar als trainers met de onder -19 al eens tegen, maar voor het echte werk was hun eerste confrontatie met de jeugdelftallen van PSV en Ajax. De eerste ontmoeting mondde uit in een 3-1 overwinning voor de ploeg van Van Nistelrooij. Op De Herdgang kwam Ajax aan de hand van Youri Regeer nog op voorsprong, maar mede door een doelpunt van Johan Bakayoko trok PSV aan het langste eind. Later dat jaar won Heitinga met Jong Ajax van Van Nistelrooij met 2-0 op De Toekomst. Van Nistelrooij kreeg aan het einde van dat seizoen de kans om bij het eerste aan de slag te gaan. Enkele maanden later volgde Heitinga Alfred Schreuder op bij Ajax.

Nederlands elftal
Bij het Nederlands elftal speelden Van Nisterlooij en Heitinga jaren samen. Beide gingen naar het EK 2004, WK 2006, en het EK 2008. Tijdens de dramatisch verlopen wedstrijd tegen Rusland op het EK van 2008 stonden Van Nistelrooij en Heitinga samen in het veld toen het laatste fluitsignaal klonk. Van Nistelrooij kwam die wedstrijd overigens wel nog tot scoren. "Voor je land uitkomen en het maximale presteren. Dat heb ik in drie toernooien gedeeld met John", vertelde Van Nistelrooij al eens over zijn band met Heitinga.