Locadia blikt terug op PSV-Ajax: 'Misschien toen net iets meer het elftal ervoor'

Jürgen Locadia, oud-spits van Brighton, over topper PSV - Ajax in de Eredivisie
23 april 2023 om 10:32
Laatste update: 23 april 2023 om 10:34

Lang was PSVAjax de strijd tussen de nummers één en twee van de Eredivisie, maar dit seizoen is dat volledig anders. Feyenoord staat op de eerste plaats en lijkt het kampioenschap niet meer te kunnen ontgaan. De ploeg van trainer Arne Slot kan het bij een misstap van een van beide concurrenten bovendien al heel snel beslissen. Dat doet ons terugdenken aan de wedstrijd uit 2017, toen eenzelfde scenario zich voordeed. Jürgen Locadia maakte destijds de winnende treffer in een wedstrijd tegen Ajax. VoetbalNieuws ging in gesprek met de inmiddels 29-jarige aanvaller.

Locadia maakte in 2011 zijn debuut voor PSV, speelde er zeven jaren lang en pakte maar liefst vijf prijzen. Twee landstitels, één KNVB beker en twee Johan Cruijff Schalen staan in zijn prijzenkast. Via Brighton & Hove Albion, 1899 Hoffenheim, FC Cincinatti en VfL Bochum kwam hij in Azië terecht. Daar speelde hij voor Persepolis uit Iran, maar sinds afgelopen winter voor de Cangzhou Mighty Lions uit de Chinese Super League. Een stap omlaag? Volgens Locadia niet zo zeer. "Ik heb hier nog maar één wedstrijd gespeeld, dus een mening geven is lastig. Maar gezien de eerste wedstrijd is het niveau gewoon goed."

'Wanneer ik terug in Nederland ben, vragen ze zich eigenlijk af wat ik er doe'

Hij is er inmiddels wel aan gewend, spelen in het buitenland. De geboren Emmenaar doet dat al zo'n zes á zeven jaar en heeft zeker geen heimwee. "Wanneer ik terugkeer in Nederland om mijn familie te bezoeken, vragen ze zich eigenlijk af wat ik er doe. Ik heb het er wel gezellig hoor, maar het spreekt mij niet echt meer aan", aldus Locadia, die de Eredivisie nog wel met een schuin oog in de gaten houdt.

Locadia speelde in totaal 127 officiële wedstrijden voor de Eindhovenaren, voor wie hij ook 45 keer het net wist te vinden. In zijn laatste halfjaar zat hij naar eigen zeggen 'in een flow'. "Dat zorgde er uiteindelijk voor dat ik in de Premier League bij Brighton ging spelen. Maar daarvoor had ik het er ook erg naar mijn zin."

"Ik zie eigenlijk alles wel als een hoogtepunt", zo vervolgt de spits, die in die periode bovendien nog even mocht ruiken aan het Nederlands elftal. "Ik denk niet dat dat per se inhoudt hoeveel doelpunten je maakt of hoe vaak je kampioen wordt of zo. Het gaat erom welke ervaringen je eruit haalt. Dat heeft allemaal bijgedragen aan mijn ontwikkeling als persoon."

'We werden toen derde, dat is voor PSV-begrippen natuurlijk niet de doelstelling'

We blikken uiteraard toch even terug naar een voor het publiek bekend hoogtepunt van Locadia bij PSV, uit de wedstrijd PSV – Ajax in 2017. Het is zondag op de dag af zes jaar geleden dat de aanvaller vanaf een meter of dertig een vrije bal achter doelman André Onana schoot en daarmee PSV een zege op de rivaal uit Amsterdam bezorgde. "Ik herinner me die vrije trap uiteraard, die zat er goed in. Maar we werden dat seizoen derde en dat is voor PSV-begrippen natuurlijk niet de doelstelling."

Zoals gezegd, Feyenoord ging dat jaar met de landstitel ervandoor. Een scenario dat ook dit seizoen in het verschiet ligt. Volgens Locadia een jammerlijk feit voor PSV. "Ik denk, gezien de spelers die ze hebben, dat ze hoger zouden moeten staan dan ze nu doen. Kijk naar ervaren jongens als Luuk de Jong en Patrick van Aanholt. En dan is er een combi van jong talent met Xavi Simons en Johan Bakayoko. Met zo'n elftal hoor je in ieder geval dicht bij de nummer één te staan."

'Misschien hadden we toen nét iets meer het elftal ervoor'

Komende zondag staat PSV in eigen huis dus weer tegenover Ajax. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij moet winnen om nog een kleine aanspraak te mogen maken op de landstitel, al bedraagt het gat met koploper Feyenoord momenteel acht punten. "Het kampioenschap was bij PSV altijd het streven", zo besluit Locadia. "Dat was voor mij de enige positie waar we konden eindigen. Maar misschien hadden we toen nét iets meer het elftal ervoor. Ik denk dat PSV Feyenoord dit seizoen niet meer kan hebben."