Wie is Branco van den Boomen, de eerste aanwinst van Mislintat bij Ajax?

Branco van den Boomen Toulouse Ajax assistkoning
29 mei 2023 om 17:23
Laatste update: 29 mei 2023 om 17:18

Ajax bevestigt maandagmiddag het nieuws dat Branco van den Boomen volgend seizoen in het Amsterdamse shirt speelt. De Nederlandse middenvelder komt transfervrij over van Toulouse FC en is de eerste aanwinst van directeur voetbalzaken Sven Mislintat. VoetbalNieuws brengt de carrière van de smaakmaker voor je in beeld.

Wie is Van den Boomen en hoe verloopt zijn carrière?

Van den Boomen werd op 21 juli 1995 geboren in Eindhoven en speelde in de jeugd voor RKVVO in Oerle, naast Eindhoven. De middenvelder begon zijn carrière bij de gedeelde jeugdopleiding van Willem II en RKC Waalwijk waarna hij in 2011 werd opgepikt door Jong Ajax en een driejarig contract tekende bij de Amsterdammers.

Ajax
Op 11 november 2013 maakte Van den Boomen zijn debuut voor Jong Ajax in de Jupiler League tegen De Graafschap. In totaal kwam de Eindhovenaar vijftien maal in actie voor het jeugdelftal van de Amsterdammers waarin hij één keer tot scoren kwam. Op 31 januari 2014 vond Van den Boomen het net tegen Telstar. In de zomer van dat jaar werd bekend dat het contract van de middenvelder niet zou worden verlengd.

FC Eindhoven
In de zomer van 2014 maakte Van den Boomen de overstap naar FC Eindhoven. De creatieve middenvelder tekende een contract voor drie jaar, maar ontsteeg al snel het niveau van de toenmalige Jupiler league. In 39 optreden kwam hij viermaal tot scoren en gaf hij vier assists. Mede door zijn sterke spel dwong hij een transfer naar Eredivisionist SC Heerenveen af.

SC Heerenveen
Na zijn komst bij Heerenveen raakt zijn carrière in een stroomversnelling. Toenmalig trainer Foppe de Haan was lovend over zijn pupil. "Ja, trappen kan hij wel", vertelde De Haan in 2016 tegen de NOS. "Branco gaf ook weer een prachtige crossbal op de training. Zoals je ze bijna nooit ziet. Op de centimeter nauwkeurig!" Zijn periode in Friesland bleef echter beperkt tot één seizoen waarin hij eenmaal op prachtige wijze tot score kwam tegen Roda JC.

Willem II
Na in de jeugd voor Willem II te hebben gespeeld, keerde Van de Boomen in 2016 op huurbasis terug bij de Tilburgers. De middenvelder kwam niet in de plannen voor bij toenmalig Heerenveen-trainer Jurgen Streppel. Technisch manager Joris Mathijsen zag in de toen nog 21-jarige middenvelder een welkome versterking. "Branco is een verdedigende middenvelder die op jonge leeftijd op verschillende niveaus aardig wat ervaring heeft opgedaan. We zijn blij dat we hem voor dit seizoen aan onze selectie kunnen toevoegen", vertelde Mathijsen op de clubsite. In totaal speelde Van den Boomen slechts acht keer in de Eredivisie en vertrok hij na een teleurstellend seizoen weer uit Tilburg.

FC Eindhoven
In 2017 keert van den Boomen terug bij FC Eindhoven. Bij de Eindhovenaren groeide hij uit tot een belangrijke basiskracht en komt zijn carrière definitief van de grond. In 76 wedstrijden was de middenvelder goed voor zeventien doelpunten en achttien assists. Van den Boomen groeide uit tot aanvoerder en had de clubs voor het uitkiezen. Zijn keus viel op De Graafschap, maar zijn transfer ging niet zonder slag of stoot. Uit onvrede besloot de middenvelder niet mee te trainer om een transfer te forceren, met succes. In de zomer van 2019 verkaste hij naar Doetinchem. "De timing voor deze overstap is perfect. Met dank aan FC Eindhoven. Dat zal toch altijd wel mijn cluppie blijven", gaf Van den Boomen toen tegen het Eindhovens Dagblad aan.

De Graafschap
De Graafschap legde maar liefst 300.000 euro voor de middenvelder neer. Zijn transfer bleek een schot in de roos te zijn voor alle partijen. De Graafschap floreerde en Van den Boomen werd al snel uitgeroepen tot beste speler van de eerste periode. De middenvelder groeide uit tot een belangrijke pion in het spel van De Graafschap en kwam daardoor op de radar van internationale ploegen. Mede door zijn vijf doelpunten en tien assists dwong hij een transfer naar de Ligue 2 af. Volgens toenmalig technisch manager Peter Hofstede was het lastig om zo'n bepalende speler kwijt te raken en werd het een uitdaging om Van den Boomen te vervangen.

Toulouse
In de zomer van 2020 beklonk van den Boomen dus een transfer naar Toulouse. De Franse club was net gedegradeerd naar de Ligue 2, maar had niet de intentie om daar lang te blijven. De Nederlander groeide uit tot een smaakmaker in Frankrijk en was in zijn eerste seizoen bij dertien doelpunten betrokken. In zijn tweede jaar ging het helemaal voor de wind bij Toulouse. De Fransen promoveerden naar de Ligue 1 en Van den Boomen was goed voor twaalf doelpunten en 21 assists. Hierdoor werd de Nederlandse middenvelder bekroond met de titel Speler van het Jaar. Dit seizoen trekt de smaakmaker zijn uitstekende lijn door en is er zelfs de roep om het Nederlands elftal voor hem. Door zijn aflopende contract is Van den Boomen eind dit seizoen gratis op te pikken.

Kersverse winnaar van de Coupe de France

In zijn tweede jaar bij Toulouse bereikt Van den Boomen meteen een prachtige mijlpaal. De middenvelder weet de Coupe de France voor de tweede keer in de historie naar Zuid-Frankrijk te brengen. Achtereenvolgens werden Lannion FC, AC Ajaccio, Stade Rennes, Rodez Aveyron Football, FC Annecy en Nantes uitgeschakeld. Van den Boomen deed zijn bijnaam 'assistkoning' overigens ook eer aan. Liefst vijf keer wist hij een ploeggenoot van een assist te voorzien.