Wie zijn momenteel de assistkoningen van de Eredivisie?

Wie zijn momenteel de assistkoningen van de Eredivisie
21 mei 2023 om 13:21
Laatste update: 21 mei 2023 om 13:21

Hoe mooi doelpunten ook kunnen zijn, assists zijn bijna net zo belangrijk. Voetbalnieuws zocht voor je uit wie de assistkoningen van de Eredivisie zijn.

#4 Carel Eiting, Vaclav Cerny (10 assists)
Eiting en Cerny delen de vierde plaats als het om assists gaat. Beide spelers waren al tien keer de aangever bij een treffer dit seizoen. Cerny deed dat bij het dit seizoen goed presterende FC Twente. De prestatie van middenvelder Eiting is misschien nog wel knapper. De andere oud-Ajacied deed het bij laagvlieger FC Volendam. 

#3 Vito van Crooij (11 assists)
Van Crooij is van grote waarde bij Sparta Rotterdam dit jaar. De Rotterdammers strijden dit seizoen mee om Europees voetbal en de inbreng van Van Crooij is overduidelijk. Met maar liefst elf assists bewijst de aanvaller wekelijks zijn waarde. Overigens legde de 27-jarige Van Crooij er dit seizoen zelf ook al tien in en staat hij symbool voor de hoge positie van Sparta in de Eredivisie.

#2 Cody Gakpo (12 assists)
Gakpo vertrok in de winter bij PSV voor een avontuur bij Liverpool. De aanvaller was de eerste seizoenshelft echter van zo'n grote waarde dat hij richting het einde van het seizoen nog steeds in de top van deze statistiek te vinden is. Met twaalf assists in veertien wedstrijden stond de klasse van de Eindtovenaar buiten kijf. Volgens de statistieken heeft de aanvaller een verwachte assist (expected assist) van slechts 7.19 waardoor hij er bijna vijf in totaal boven zit. In Engeland heeft de Nederland overigens nog geen assist achter zijn naam staan.

#1 Dusan Tadic (19 assists)
Koploper en koning van de assists is Tadic. De Serviër assisteerde maar liefst negentien keer en levert in zeventig procent van de wedstrijden een assist af. De aanvaller van Ajax kende onder voormalig trainer Alfred Schreuder een lastig begin van het seizoen. Door meerdere positiewijzigingen en onzekerheden stond de positie van de aanvoerder wekelijks onder druk, maar na de komst van John Heitinga heeft Tadic zijn vorm volledig gevonden als aanspeelpunt in de spits. Overigens scoorde de Serviër ook al acht keer waardoor hij gemiddeld iedere wedstrijd bij een doelpunt betrokken is.