Mislintat zoekt rechtsbenige verdediger: deze spelers kunnen met Timber concureren

Mogelijke opvolgers van Timber bij Ajax
1 juni 2023 om 21:40
Laatste update: 1 juni 2023 om 21:44

Sven Mislintat haalde met Branco van den Boomen zijn eerste zomeraanwinst binnen bij Ajax, maar daar blijft het volgens hem niet bij. In gesprek met Voetbal International geeft de Duitse bestuurder aan dat hij onder meer een rechtsbenige verdediger zoekt die kan concureren met Jurriën Timber, of zelfs in de basis kan spelen als hij vertrekt. VoetbalNieuws noemt een paar logische opties voor de Amsterdammers.

Huidige situatie bij Ajax

Er bestaat geen twijfel over de positie van Timber als rechtercentrale verdediger. Timber speelde dit seizoen elke wedstrijd en is misschien wel de eerste speler van Ajax die op het wedstrijdformulier verschijnt. Aan het eind van de eerste seizoenshelft had hij een mindere periode, maar dat was op dat moment inherent aan de hele selectie onder Alfred Schreuder. Afgelopen zomer werd er al door de Europese top aan de verdediger getrokken, maar happen deed hij niet op advies van toenmalig Oranje-bondscoach Louis van Gaal. Al met al is de kans wel groot dat Timber komende zomer een nieuwe stap wil maken.

Mocht Timber vertrekken, dan is er in de huidige selectie niet direct iemand die hem op zou kunnen volgen. Het is bekend dat Ajax nogal eens schuift met spelers, zoals Devyne Rensch die eigenlijk op elke positie in de verdediging uit de voeten kan. Ook Edson Álvarez zou rechts in de verdediging kunnen spelen, maar het schuiven van spelers is niet ideaal voor John Heitinga, die de jonge Olivier Aertssen overigens ook nog tot zijn beschikking heeft. Naar verwachting zal de 18-jarige verdediger nog wel even op zijn kans moeten wachten en dus is een inkomende transfer bij een vertrek van Timber meer dan logisch.

Aanstormend talent, routinier en oude bekenden

Mees Hilgers
De naam van Mees Hilgers is geen nieuwe in Amsterdam. De verdediger van FC Twente ontwikkelt zich stormachtig in Enschede en lijkt klaar voor de volgende stap. De naam van Hilgers werd de afgelopen maanden al aan de gehele top-drie gelinkt en zo ook aan Ajax, dat afgelopen winter ver voor hem wilde gaan. Jan Streuer, de technisch directeur van de club uit Enschede, smeet die deur alleen hard dicht, net zoals hij dat bij Ramiz Zerrouki die naar Feyenoord kon deed. Aankomende zomer lijkt Ajax meer kans te hebben om Hilgers uit de Grolsch Veste weg te plukken. Zijn contract liep aankomende zomer af, maar Twente heeft de mogelijkheid om de optie voor nog één jaar te lichten gebruikt. Naar verwachting zal de verdediger iets meer dan een handvol miljoenen moeten kosten.

Stefan de Vrij
De naam van Stefan de Vrij zou je niet zo snel verwachten bij Ajax, maar als je er over nadenkt is het niet zo'n gekke gedachte. De 31-jarige Oranje-international, die de schifting voor de laatste definitieve selectie van bondscoach Ronald Koeman overigens heeft gemist, maar later alsnog werd opgeroepen, heeft zijn aflopende contract nog altijd niet verlengd bij Internazionale. De geruchten zijn wel dat dit alsnog gaat gebeuren. Een stap naar Amsterdam zou voor De Vrij gezien zijn Feyenoord-verleden toch echt vloeken in de kerk zijn, maar afgelopen winter meldde De Telegraaf al dat zijn naam door de gangen van de Johan Cruijff Arena galmt.

Davinson Sánchez
In de zomer van 2017 verkocht Ajax hem nog voor 42 miljoen euro aan Tottenham Hotspur, maar een terugkeer van Sánchez in de Johan Cruijff Arena zou toch wel een stunt zijn. De Colombiaanse verdediger speelt niet alles in Londen en de Amsterdammers weten precies wat ze aan hem hebben. Het contract van de 26-jarige Sánchez loopt nog één jaar door bij Spurs, waardoor hij nog wel het nodige zal moeten kosten. Volgens Transfermarkt heeft de krachtpatser een waarde van twintig miljoen euro en naar verluidt zal hij ook een aardig salaris vragen. 

Joël Veltman
In een eerder item van VN werd Joël Veltman al als rechtsback aan Ajax gelinkt, maar hij is ook een speler die als rechtercentrale verdediger uit de voeten kan. De verdediger heeft een verleden in Amsterdam en speelt wekelijks de pannen van het dak in de Premier League bij Tottenham Hotspur. Zijn aflopende contract maakt de situatie voor Mislintat extra interessant. Klik hier voor meer redenen voor het aantrekken van Veltman.

Potentiële toppers

Zeno Debast
Met Zeno Debast zou Ajax een potentiële Belgische topper in huis halen. De pas negentienjarige verdediger heeft al 52 wedstrijden in het eerste van RSC Anderlecht op zijn naam staan en staat op menig scoutingslijstje van de Europese topclubs. Wat een transfer naar Ajax realistisch maakt, is de connectie die de Amsterdammers nog altijd hebben met twee Belgische Ajacieden: Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. Met Alderweireld zal Debast niet zo snel spreken, maar Vertonghen ziet hij elke week. De twee spelen namelijk week in week uit met elkaar samen in het centrum van de club uit Brussel. De kans is groot dat de Belgische routinier het talent een stap naar de Nederlandse hoofdstad aanraad. Debast ligt nog tot 2025 vast bij Anderlecht, waardoor Ajax flink wat water bij de wijn zal moeten doen om hem los te weken.

Ismaël Doukouré
Afgelopen winter werd de naam van Doukouré aan Feyenoord gelinkt, maar ook aan Ajax. De pas 19-jarige Fransman van Racing Strasbourg maakt indruk in de Ligue 1, vooral door zijn laatste optreden tegen Kylian Mbappé, die hij persoonlijk de wedstrijd uitspeelde. De kans bestaat dat de Amsterdammers komende zomer een poging gaan wagen. Doukouré heeft nog een contract tot 2026 in Frankrijk.

De vijver van Mislintat

Jeremiah St. Juste
Ook de naam van St. Juste is al in een eerder item van VN aan Ajax gelinkt vanwege zijn tijd bij FSV Mainz 05, maar voor hem geldt eigenlijk hetzelfde als voor Veltman. De Nederlander maakt momenteel furore bij Sporting Portugal als rechtercentrale verdediger en kan ook als rechtsback uit de voeten. Voor St. Juste zal Ajax de portemonnee alleen wel moeten gaan trekken. Hij ligt nog tot 2026 vast in Portugal en heeft volgens Transfermarkt een waarde van dertien miljoen euro. Klik hier voor meer redenen voor het aantrekken van St. Juste.

Danilho Doekhi
Doekhi zou vanwege zijn verleden bij Jong Ajax ook tot een oude bekende van de Amsterdammers kunnen worden gerekend, maar de centrale verdediger kwam nooit voor Ajax 1 uit. Doekhi maakte na een aantal jaar Vitesse deze zomer transfervrij de overstap naar FC Union Berlin. Daar tekende de rechtspoot tot medio 2025, waardoor Ajax wel diep in de buidel zal moeten tasten. In de Bundesliga én de Europa League heeft Doekhi in ieder geval aangetoond het niveau aan te kunnen.