FIFA verrast met nieuwe WK-opzet

'Nieuwe opzet WK kent 40 extra wedstrijden, twaalf extra landen én extra ronde'

14 maart 2023 om 12:35
Laatste update: 14 maart 2023 om 13:00

De FIFA heeft dinsdag verrast met de nieuwe opzet die het voetbalorgaan wil doorvoeren tijdens het WK 2026. Oorspronkelijk zouden er 80 wedstrijden worden gespeeld tijdens het mondiale landentoernooi, maar dat getal lijkt te worden opgeschroefd tot maar liefst 104.

De FIFA kwam deze week bijeen in Rwanda. Tijdens het toernooi in Qatar werden 64 wedstrijden gespeeld. Het was al bekend dat de FIFA het aantal wedstrijden omhoog wilde gooien voor de editie in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, maar het aantal komt nu een stuk hoger uit dan verwacht. 

Onder meer Sky Sports redeneren dat dit onder andere gebeurt om de totale opbrengst te vergroten. Ook is het qua logistiek makkelijker om meer wedstrijden te organiseren, gezien het feit dat het WK in drie grote landen wordt georganiseerd. Het WK zal ook worden gespeeld met groepen van vier landen, wat inhoudt dat er in totaal twaalf poules zullen zijn. Daarmee stapt het orgaan af van het idee van drie landen in zestien poules.

De twee beste landen van de twaalf poules stromen door naar de laatste 32 landen, daar komen de beste acht nummers 3 bij. Het houdt in dat er een zestiende finale zal zijn tijdens het WK, waardoor de uiteindelijke winnaar van het toernooi acht wedstrijden zal spelen in plaats van zeven.