Van Ewijk is de snelste speler van de Eredivisie

Snelste Eredivisie-speler Van Ewijk: 'Ik hoop de richting van Dumfries op te gaan'

10 maart 2023 om 20:22

Milan van Ewijk is met een sprint van 34,66 kilometer per uur de snelste speler uit de Eredivisie. De rechtsback van sc Heerenveen maakt al langere tijd een sterke indruk in Friesland en droomt van een stap naar de top.

Van Ewijk doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, maar moest op 16-jarige leeftijd vertrekken bij de Rotterdammers. "Mijn hele familie was meeverhuisd, ze hebben hun werk en vrienden opgegeven voor mij", vertelt de Amsterdammer tegenover de NOS. "En na zes jaar krijg je het pijnlijke bericht dat je niet goed genoeg bent. Wat terecht was. Ik was toen nog een rechtsbuiten zonder rendement. En ik had problemen met de groei. Mijn snelheid was toen ook al mijn wapen. Maar als iedereen sneller groeit dan jij, worden ze even snel en heb je geen wapen en geen nut meer."

Via de amateurs van Excelsior Maassluis knokte hij zich alsnog naar het betaalde voetbal. ADO Den Haag pikte Van Ewijk op en niet veel later verdiende de rechtsback een stap naar sc Heerenveen. Hij wordt vaak vergeleken met Denzel Dumfries, die ook relatief laat doorbrak in het profvoetbal. "We hebben een beetje dezelfde carrière, we gaan dezelfde kant op en ik hoop ook verder zijn richting op te gaan. Niet per se naar PSV of Italië hoor. Ik ben pas 22, heb nog een aardige weg te bewandelen om op dat niveau te komen."

"Maar ik ben bereid om er hard voor te werken en er alles voor over te hebben", vervolgt Van Ewijk, die in het verleden weleens contact had met Dumfries. "Ik kan hem wel een berichtje sturen, ik heb hem weleens gesproken via Instagram. Wat hij zou zeggen? Ik denk: volg je hart, ga op je gevoel af. Hij lijkt me een wijze man."