Teleurstellende Europese avond niet fataal: Portugal profiteert weinig van misstap

Coëfficiëntenlijst na Europese week
17 februari 2023 om 07:52
Laatste update: 17 februari 2023 om 08:07

Nederland heeft donderdag geen goede zaken gedaan op de coëfficiëntenlijst na de mindere resultaten van Ajax en PSV, maar hoeft niet te rekenen op een Portugese inhaalslag. Zowel SC Braga als Sporting Portugal boekte eveneens teleurstellende resultaten in de Europa League. 

Nederland staat op de felbegeerde zesde plek in de coëfficiëntenlijst en kende voor deze week een voorsprong van bijna drie punten op Portugal. Dat verschil is na de Europese week licht geslonken naar 2.7 punt. De zesde plek geeft recht op twee plekken in de groepsfase van de Champions League. Voor financiële en sportieve belangen is het belangrijk dat Nederland die zesde plek tot het einde van dit seizoen in handen houdt.

Benfica won eerder in de week wel in de Champions League van Club Brugge, maar in de Europa League zijn de kaarten nog niet geschud. Braga ging kansloos onderuit tegen Fiorentina (0-4) en is zo goed als uitgeschakeld. Sporting Portugal bleef op een gelijkspel steken tegen FC Midtjylland. Nederland en Portugal boekten daarmee overeenkomeende resultaten in de Europa League.

Waar de Portugezen als troefkaart Benfica hebben, heeft Nederland altijd nog Feyenoord en AZ. De twee ploegen plaatsten zich rechtstreeks voor de knockout-fase van de Europa League en Conference League. Voor Portugal moet FC Porto nog in actie komen in de Champions League en is de tegenstander Internazionale.