Dit is waarom er geen troostfinale gespeeld gaat worden op het EK

Dit is waarom er geen troostfinale gespeeld gaat worden op het EK

11 juli om 21:40
Laatste update: 11 juli om 21:40

Oranje werd woensdag uitgeschakeld in de halve finale van het EK en is klaar in Duitsland: de ploeg zal niet gaan strijden om een derde plek. Waar er op Wereldkampioenschappen wel om brons wordt gespeeld, wordt deze wedstrijd al lange tijd niet meer gespeeld bij een EK. VoetbalNieuws.nl vertelt je waarom. 

Sinds 1980 staat er geen troostfinale meer op het programma bij EK's. De laatste ontmoeting om brons verloor Italië na strafschoppen van Tsjecho-Slowakije. Frankrijk verloor dinsdag met 2-1 van Spanje en komt dit EK dus niet meer in actie. Ook de verliezer van de wedstrijd tussen Nederland en Engeland mag meteen hun biezen pakken.

Waarom wordt er geen troostfinale gespeeld?

Tijdens de laatste troostfinale van een EK in 1980 was er bijzonder weining belangstelling van het publiek. Lage publieke en tv-belangstelling destijds leidden tot het afschaffen van de wedstrijd om de derde plek. Ook pleit de UEFA voor onnodige belasting bij spelers, die na een lang seizoen een wedstrijd spelen waar eigenlijk niets meer op het spel staat. Des te opmerkelijker is dat bij de Nations League wel een troostfinale gespeeld wordt.