Dit zijn de jongste doelpuntenmakers ooit op een EK of WK

Dit zijn de jongste doelpuntenmakers ooit op een eindtoernooi

9 juli om 21:50
Laatste update: 17 juli om 03:53

Lamine Yamal heeft een wereldrecord gebroken door in de halve finale van het EK te scoren tegen Frankrijk met een schitterend schot van afstand in de kruising. Hiermee is de Spaanse aanvaller de jongste doelpuntenmaker ooit op een eindtoernooi. De zestienjarige Yamal laat daarmee legendarische spelers als Pelé en Gavi achter zich.

Jongste doelpuntenmakers ooit op een EK of WK

Hieronder een overzicht van de jongste doelpuntenmakers in de geschiedenis van zowel het EK als het WK:

1. Lamine Yamal (Spanje) – 16 jaar en 362 dagen
2. Pelé (Brazilië) – 17 jaar en 239 dagen
3. Manuel Rosas (Mexico) – 18 jaar en 93 dagen
4. Gavi (Spanje) – 18 jaar en 110 dagen

Lamine Yamal, geboren op 13 juli 2007, brak het record van Pelé, die in 1958 op zeventienjarige leeftijd scoorde tijdens het WK in Zweden. Pelé staat bekend als een van de grootste voetballers aller tijden en zijn record hield meer dan zes decennia stand. Manuel Rosas, die in 1930 voor Mexico scoorde tijdens het eerste WK, en Gavi, die in 2022 voor Spanje scoorde tijdens het WK in Qatar, maken de top vier compleet.

Yamal's doelpunt in de halve finale van het EK onderstreept zijn enorme potentieel en bevestigt zijn status als een van de meest opwindende jonge talenten in het internationale voetbal. De jonge aanvaller van FC Barcelona heeft hiermee een indrukwekkende prestatie neergezet die hem een plek in de voetbalgeschiedenis bezorgt. Dat belooft nog wat voor de toekomst.