Celstraffen geëist voor Twente-hooligans na rellen tegen Hammarby

Celstraffen geëist voor Twente-hooligans na rellen tegen Hammarby
8 juli om 14:08

Het Openbaar Ministerie eist maandenlange celstraffen tegen de FC Twente-supporters die betrokken waren bij rellen na de Conference League-wedstrijd tegen Hammarby. Dat meldt RTV Oost. De hooligans verschenen maandag voor de rechter in Almelo.

Na de wedstrijd op 27 juli vorig jaar in De Grolsch Veste braken er massale vechtpartijen uit tussen supporters van FC Twente en Hammarby. De twintig verdachten, in de leeftijd van 19 tot 43 jaar en afkomstig uit verschillende plaatsen in Twente, zijn herkend op camerabeelden en hebben hun betrokkenheid toegegeven. Ze beweren echter per ongeluk in de gevechten terecht te zijn gekomen. "Ik was op zoek naar sensatie en ik dacht: ik loop mooi met de kudde mee", aldus een van hen.

De rechter geloofde deze uitleg niet en merkte op dat de supporters zich duidelijk hadden voorbereid op een confrontatie, ondanks het warme weer. "Ik zag alleen maar capuchons, sjaals, petjes, zwarte bedekkende kleding en zelfs handschoenen", zei de rechter.

Het OM wil met strenge straffen een duidelijk signaal afgeven. De officier van justitie eist gevangenisstraffen van drie tot vierenhalve maand en een gebiedsverbod van vijf jaar voor de verdachten. "Kinderen moeten gewoon naar de voetbal kunnen, zonder last te hebben van stomdronken voetbalhooligans", aldus de officier van justitie. Een van de hooligans verloor zijn baan nadat beelden van de rellen online verschenen.

De rechter doet volgende week dinsdag uitspraak, nadat alle dossiers zijn beoordeeld.