Wie is de scheidsrechter bij Nederland - Engeland?

Deze veelbesproken scheidsrechter heeft de leiding over Nederland - Engeland

10 juli om 20:52
Laatste update: 10 juli om 20:52

De UEFA heeft de scheidsrechter voor het duel Nederland - Engeland bekend gemaakt. De manschappen van Ronald Koeman krijgen te maken met een oude bekende. Wie is de scheidsrechter in de halve finale van het EK 2024VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit. 

Na een bloedstollende strijd tegen Turkije wacht voor het Nederlands elftal de halve finale. Deze zal op woensdagavond plaatsvinden in Dortmund en Engeland is daarin de tegenstander. The Three Lions hadden ook een moeilijke kwartfinale. Tegen Zwitserland moesten er strafschoppen aan te pas komen, maar de Engelsen namen deze beter. Gareth Southgate kan ook weer beschikken over de terugkerende Marc Guéhi, hij moest een schorsing uitzitten. Ook bij Oranje is er niemand geschorst.

Wie is de scheidsrechter bij Nederland - Engeland?

De Europese voetbalbond heeft bekend gemaakt dat Felix Zwayer de arbiter van dienst zal zijn in het Signal Iduna Park. Daarmee fluit hij voor de tweede opeenvolgende wedstrijd het Nederlands elftal. Tijdens de achtste finales was Zwayer namelijk ook al actief bij Oranje. De Duitser kreeg de leiding over Nederland - Roemenië en deelde daarin vier gele kaarten uit. Ook floot hij eerder de wedstrijd Turkije - Portugal en Itlaië - Albanië.

Voor Zwayer is het de vierde keer dat hij de leiding krijgt over een wedstrijd van het Nederlands elftal. Eerder floot hij dus het duel tegen Roemenië, maar in 2023 en 2016 had hij ook de leiding over twee wedstrijden tegen Frankrijk. Oranje verloor beide wedstrijden. De Duitser had tweemaal de leiding over een wedstrijd van Engeland. Op 10 september 2019 floot hij het EK-kwalificatieduel Engeland - Kosovo en op 5 oktober 2017 het WK-kwalificatieduel tegen Slovenië.

Ophef over aanstelling van Zwayer

Er is ophef ontstaan rondom de aanstelling van Zwayer voor het cruciale duel tussen Engeland en Nederland. In 2005 raakte Zwayer betrokken bij een matchfixing-schandaal en daar kreeg hij een schorsing van zes maanden voor. De arbiter heeft destijds geld aangenomen om zijn collega niet aan te geven voor matchfixing. In december 2021 kwam Zwayer nogmaals in het nieuws. Borussia Dortmund en Bayern München speelden tegen elkaar in de Duitse topper en daarin maakte Zwayer een aantal discutabele beslissingen. Jude Bellingham was zeer pissig en haalde hard uit naar de Duitse arbiter. "Wat verwacht je dan, als je de grootste wedstrijd van Duitsland laat leiden door een scheidsrechter die ooit een duel heeft gemanipuleerd?", zei de destijds 18-jarige middenvelder. Bellingham kreeg een boete van 40.000 euro voor de opmerking.