Buitenlandse kranten: 'Pas op, Oranje heeft alles in huis om het EK te winnen'

Dit schrijven de buitenlandse kranten over de zege van Nederland op Turkije
7 juli om 12:15
Laatste update: 7 juli om 12:15

Nederland heeft zich na een spannende wedstrijd tegen Turkije geplaatst voor de halve finale van het EK. De ploeg van Ronald Koeman draaide een 0-1 achterstand om in een 2-1 overwinning. Wat schrijven de buitenlandse kranten over deze opmerkelijke comeback? VoetbalNieuws deed een rondje door Europa.

'Het explodeerde in de laatste minuten'

De Franse krant L'Équipe benadrukt de veerkracht van Nederland. 'Lang stonden ze achter, maar de Nederlanders wisten de situatie om te keren tegen Turkije (2-1).' De krant beschrijft hoe de Oranje-ploeg tot de laatste twintig minuten geen oplossingen leek te hebben, maar uiteindelijk wakker werd door een krachtige kopbal van Stefan de Vrij. Kort daarna bezorgde Mert Müldür, onder druk van Cody Gakpo, de winst aan Nederland met een eigen doelpunt. 'Hoewel de wedstrijd tot dan toe levendig was, explodeerde het in de laatste minuten', aldus L'Équipe.

'Voor het eerst sinds 2004 in een halve EK-finale'

De Duitse krant Bild spreekt van een "Oranje-Party" in Berlijn. 'Holland staat voor het eerst sinds 2004 weer in een EK-halve finale, nadat het laat een 0-1 achterstand tegen Turkije omboog naar een 2-1 overwinning.' Het artikel beschrijft de cruciale momenten. 'Na de achterstand door Akaydin hadden onze buren zes sterke minuten na de pauze nodig om de halve finale te bereiken.' De Vrij scoorde de gelijkmaker en 'een voorzet van Dumfries werd door Müldür ongelukkig in het eigen doel gewerkt.'

Wederom lof voor Weghorst

The Telegraph benadrukt de rol van invaller Wout Weghorst. 'Hij scoorde deze keer niet, maar super-sub Wout Weghorst was wederom Nederlands redder toen ze een Turkse storm overleefden om een plek in de halve finale van het EK 2024 veilig te stellen.' Het Engelse medium neemt een quote van Ronald Koeman: 'We moesten lijden, maar uiteindelijk is het een groot succes om de kans te krijgen om de halve finale te spelen.'

Italianen zeer positief over EK-kansen Oranje

Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport waarschuwt voor Nederland in de halve finales en schrijft dat Oranje alles in huis heeft om het EK te winnen. 'Nederland heeft de mogelijkheid om zich in een nieuwe finale te werken, een soort wedstrijd waarmee het niet veel ervaring heeft: ze wonnen er één, op het EK van 1988.' De krant merkt op dat Nederland met rationaliteit opereerde en stelt dat de ploeg de kennis heeft om de tegenstrijdigheden van Engeland goed te benutten.

Spanjaarden prijzen karakter Oranje

De Spaanse krant Marca prijst de karaktervolle prestatie van Nederland: 'Nederland putte uit karakter, vakmanschap en kwaliteit om het 'Turkse wonder' te doven, terug te komen en zich te plaatsen voor de halve finales.' Het artikel beschrijft hoe Wout Weghorst de rust bracht in de tweede helft en hoe De Vrij de gelijkmaker scoorde, waarna een ongelukkig eigen doelpunt van Müldür Nederland naar de overwinning leidde.

De algemene tendens in de buitenlandse media is een mix van bewondering voor de veerkracht en mentale kracht van Nederland. De kranten prijzen het vermogen van Oranje om een moeilijke situatie om te buigen en erkennen de strategische keuzes van coach Ronald Koeman die cruciaal waren voor deze overwinning. Nederland wordt gezien als een serieuze uitdager in de halve finales tegen Engeland. Die staat komende woensdag op het programma in Dortmund, om 21.00 uur.