Frankrijk schakelt Portugal na strafschoppen uit en treft Spanje in halve finale

Frankrijk schakelt Portugal na strafschoppen uit en treft Spanje in halve finale

5 juli om 23:43

Frankrijk treft Spanje in de halve finales van het EK. In een teleurstellende wedstrijd, waarin beide ploegen niet wisten te scoren, moesten strafschoppen uiteindelijk de doorslag geven. Die werden beter genomen door Les Bleus.

De eerste helft eindigde zonder doelpunten en weinig kansen. De expected goals lieten dat ook zien: 0,04 van Portugal tegenover 0,06 van Frankrijk. In de 41e minuut leek Cristiano Ronaldo een vrije trap te nemen, maar Bruno Fernandes schoot uiteindelijk ruim over. Kylian Mbappé werd even daarvoor zelfs getrakteerd op een fluitconcert na een slechte pass.

Portugal had meer balbezit en doelpogingen, terwijl Frankrijk op de snelheid van Mbappé gokte. De eerste Franse doelpoging kwam in de twintigste minuut toen Theo Hernández schoot, maar Diogo Costa hem makkelijk kon keren. De Portugese verdediger Pepe, 41 jaar oud, kon mede daardoor een enorm sterke wedstrijd spelen.
In het tweede bedrijf werd de kijker gelukkig pas écht getrakteerd. Portugal kreeg de voornaamste kansen. Bruno Fernandes werd op rechts goed diep gestuurd door Bernardo Silva.

De spelmaker van Manchester United werkte de bal laag op doel, maar de Franse goalie Mike Maignan redde attent. Dat hij evenzogoed bij een niet te missen kans van Vitinha en even later bij een hakbal van Ronaldo.

Ook de Fransen werden bij vlagen gevaarlijk. Zo nam Randal Kolo Muani in de counter een stuiterbal ineens op de slof, vergelijkbaar als in de WK-finale tegen Argentinië. Ook deze werd gekeerd, door Diogo Costa. Vlak daarna joeg Eduardo Camavinga een bal nét naast, vanaf een meter of zes. Doelpunten kwamen er uiteindelijk niet in de reguliere speeltijd, waardoor er werd verlengd.

Ook die begon alles behalve saai. Ronaldo kreeg een enorme kans om zijn eerste goal van het toernooi te maken, maar de lage voorzet belandde net achter hem, waardoor de bal over ging. De kansen die in de tweede helft over en weer kwamen, waren er in de verlenging nauwelijks te vinden, waardoor strafschoppen de uitkomst moesten bieden. nam die uiteindelijk beter.

Spanje en Frankrijk treffen elkaar komende dinsdag in de halve finales. De wedstrijd begint om 21.00 uur in de Allianz Arena in München.