Zo verliepen de vorige EK-ontmoetingen tussen Spanje en Duitsland

Zo verliepen de vorige EK-ontmoetingen tussen Spanje en Duitsland

5 juli om 16:25
Laatste update: 5 juli om 11:22

Duitsland en Spanje spelen vrijdagavond tegen elkaar in de kwartfinale van het EK 2024. Beide landen hebben een rijke geschiedenis met elkaar op eindtoernooien. VoetbalNieuws.nl neemt je mee naar de historische balans tussen Duitsland en Spanje op het EK voetbal. 

Dit is de balans tussen Spanje en Duitsland op het EK

Spanje en (West-)Duitsland troffen elkaar in totaal drie keer op het EK voetbal. De balans is in het voordeel van de Spanjaarden: Spanje won twee keer en (West-)Duitsland één keer. 

De eerste ontmoeting was in de poulefase van het EK 1984 in Frankrijk. De Spanjaarden wonnen met 0-1 en hierdoor was (West-)Duitsland uitgeschakeld in de poulefase. Spanje zou uiteindelijk de finale bereiken waarin het met 2-0 zou verliezen van gastland Frankrijk. 

Vier jaar later troffen beide ploegen elkaar wederom in de poulefase van het EK 1988 in (West-)Duitsland. Die Mannschaft nam dit keer revanche door met 2-0 te winnen van La Furia Roja. Uiteindelijk wist Spanje de poulefase niet te overleven en werd (West-)Duitsland in de halve finale uitgeschakeld door het Nederlands elftal.

Het duurde uiteindelijk tot 2008 voordat Duitsland en Spanje elkaar weer troffen op een Europees kampioenschap. Tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland behaalden beide landen de finale. Dankzij een doelpunt van Fernando Torres zou Spanje uiteindelijk met 0-1 winnen en zich daarmee voor de tweede keer in de geschiedenis tot Europees kampioen kronen.

1984: Duitsland - Spanje 0-1
1988: Duitsland - Spanje 2-0
2008: Duitsland - Spanje 0-1